Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Boston Dynamics ukázal robota Spot, jak pracuje u Michelinu

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
Boston Dynamics ukázal robota Spot, jak pracuje u Michelinu
Robot Spot od firmy Boston Dynamics může mít hodně různých nasazení. Firma se nyní pochlubila pilotním projektem, který probíhá u výrobce pneumatik Michelin. Robot zde pomáhá s odhalováním problémů výrobních zařízení.
S robotem Spot od firmy Boston Dynamics se zde nesetkáváme poprvé. Jeho výrobce nyní na YouTube prezentoval video o tom, jak se používá např. u společnosti Michelin, známého výrobce pneumatik. Konkrétně jde o pilotní projekt v továrně v Lexingtonu v Jižní Karolíně, kde se vyrábí pneumatiky pro osobní auta a lehčí nákladní vozy. Robot Spot zde pomáhá s detekcí chyb výrobních zařízení.
 
 
Továrnou prochází a skenuje okolo 350 různých lokací termální kamerou a dalšími senzory. Během provozu už našel několik přehřívajících se motorů, na kterých např. správně nefungovaly ventilátory, také našel 66 úniků vzduchu, což snižuje efektivitu a prodražuje výrobu. Výhodou je, že Spot takto může najít případné problémy dříve než člověk, čímž se minimalizuje jejich negativní vliv na výrobu, což může být klidně i odstávka výroby, které se díky tomuto může předejít. K programování se používá software Orbit a celkem už u Michelinu vytvořili 72 různých pracovních úloh, které robot automaticky provádí. Sami se přiznávají, že když robota dostali, cítili se jak děti o Vánocích, a vůbec by se nezlobili, kdyby jich po továrně měli více.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama