Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
19.4.2024, Milan Šurkala, aktualita
Boston Dynamics představuje novou verzi svého robota Atlas. Ta je plně elektrická, zbavila se tak veškeré hydrauliky. Novinka je sice humanoidním robotem, ale nová architektura dovoluje pohyby, kterých člověk není schopen.
Tech-boy.lukas (1523) | 20.4.202417:05
mno srovnávat tesla optimus a atlas, to je jako srovnávat rubikovu kostku a tamagoči. Asi tak jsou ti roboti odlišní. Sledoval jsem mnoho videii atlase, a vždy to byla podívaná, oproti tomu co na videu předvedl optimus, mým hodnocením ­"škoda video materiálů­" Ale ty elektro motory na nové verzi, tím pádem musí být zatraceně dobré když dokáží třeba v hodu předmětem nahradit hydrauliku, dle mě se píše že to jsou elektrické motory, ale nejspíše to jsou elektromagnetické ­(podobné lineárním­), tím jsem odpověděl i některým v diskuzi dříve. Není tu nejspíše žádný převod, tak ano pružnost tu bude.
Odpovědět0  1
Jirka-77 (1165) | 20.4.202419:30
Jestli tam není žádný převod, tak je pružnost jako třeba při doskoku na zem ok, ale ty motory musí mít extrémní vlastnosti, nevím jestli takové existují, dlouho jsem ve škole nebyl :­-­)
Jo Optimus je začátečník, srovnání sedí, ale i tak je zajímavý sledovat ho od začátku a nečekat 10 roků.
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1165) | 19.4.202420:14
Škoda že jsme v minulosti neměli články o tom že fungují pomocí hydrauliky, takže teď jsou dvě překvapení najednou.
Robot nadlidskými schopnostmi vypadá drsně, připomíná to holku terminátorku, která se otočila jakkoliv.
Pořád mě není jasná pružnost ­"svalů­" robotů. Člověk je např při chůzi pořád odpružený, takže třeba když mu někdo skočí na záda, tak jde pružně k zemi že se překoná síla svalů. Nevím jestli robot v takové situaci taky povolí, nebo praskne. Např kdyby si roboti dali soutěž v páce ­(přetlačování rukou na stole­) a jeden by byl výrazně silnější, jestli tomu slabšímu by bez následků otočil ruku ke stolu, točil by tak převodovkou a motorem proti jeho vlastní síle, nebo má převodovka tak velký převod který nejde z venku přetlačit, překonat tření převodů a roztočit motor opačně proti jeho síle. U lidí mě ta ­"pružnost­" přijde moc důležitá a nevím jak se to řeší u robotů.
Odpovědět0  0
shagy2301 (39) | 20.4.20247:47
to je len o pomere výkonu motoru ­(svalov­) a spevňovacieho materiálu ­(kostí)
Odpovědět0  0
snejky (2) | 20.4.202412:51
U průmyslových robotů se měří i torze na každé ose motoru, takže se dá nastavit limit a motor tedy může při jejím překročení ­"povolit­" tah a neklást odpor, nebo udělat jakoukoliv naprogramovanou reakci.
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1165) | 20.4.202415:56
Jasně robotické rameno když narazí do věci, tak omezí sílu, ale to není případ kdy věc svým pohybem tlačí na robotické rameno.
V motoru problém nevidím, ten snadno přetlačím opačným směrem jen podle síly motoru a cizí síly. Mě jde spíš o převodovku. V běžných věcech jsou převodovky u elektrických motorů s takovým převodem třeba i ve hračkách že vnější síla motor nepřetlačí ani když to zkusí superman. Jde o převodový poměr a tření. Motor vnější silou nejde roztočit dřív než se to zničí, nebo jde roztočit, ale musí se roztáčet pomalu, teda s malým zrychlením. Kdyby tak fungoval člověk, tak má dávno všechny kosti zlámaný. Elektromotor má běžně slabou sílu, ale velký otáčky, proto jsou ty extrémní převody. Tak jestli roboti maj silnější pomalý motory a extrémně slabý převody aby se ta pružnost svalů zachovala, nebo to maj řešený jinak, jako třeba pružinou?
Odpovědět0  0
snejky (2) | 21.4.20248:19
Proč by tam nemohlo fungovat měření torze na výstupní hřídeli motoru? Torze přesáhne nějakou mez v daném směru, elektronika vyhodnotí, motor hodí ­"zpátečku­", převodovka pak nevadí a uhne taky.
Odpovědět2  0
Jirka-77 (1165) | 21.4.202422:41
Jo takže aktivní pružnost jako řešení problému s nepružností převodovky místo normální pasivní. To by teoreticky mohlo fungovat, když dá motor zpátečku, ale je to teda závislý na extrémní rychlosti reakce. Elektronika nemá čas něco počítat a musí reagovat okamžitě. To teoreticky není možný a prodlevu elektroniky plus prodlevu setrvačnosti převodovky při změně směru by musela vykompenzovat nějaká krátká pružina. Pro pomalejší pohyby se to dá představit reálně, ale třeba při doskoku robota na zem, kdy neví přesně čas nárazu jakoby ve tmě, ve sněhu, obecně v situaci nějakého nárazu kdy nemůže čas přesně předvídat, tak se to zdá spíš nereálný. Nejde tady o přesný čas kvůli nějaké rovnováze, ale o zrychlení při nárazu a tím velikost síly. To by bez mechanické pružnosti nešlo, jako minimálně tlustá měkká kůže, nebo spíš ještě pružina ve svalu. Takže pro terénní humanoidní roboty asi jedině ty slabý převodovky a žádný.
Odpovědět0  0
puntja (27) | 23.4.202412:35
Pokud jste někdy viděl elektronické řízení na více osách s čistě SW vazbou, viděl byste reakce v milisekundách.. Není problém snímat otáčky, tah a řídit vše v reálném čase. A vektorově řízený servopohon umí takřka maximální moment od nuly.
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1165) | 23.4.202413:43
Jo ty roboty jsem viděl, je to úžasná technika, ale kdyby šlo o tvrdý náraz bez měkkých materiálů, tak ten robot náraz nestihne vykompenzovat zpátečkou. Zkus se napít ze sklenice poslepu a narazit s ní místo do rtů do zubů, to je drsný i při té malé rychlosti a pak řekni jestli myslíš že by ten náraz robot zvládnul vykompenzovat zpátečkou, teda že ruku včas zastaví když má zpětnou vazbu jen od toho nárazu, to prostě nestihne. Musí to vykompenzovat navíc měkkým materiálem nebo krátkou pružinou nebo motorem bez silnější převodovky. Nebo nech robota ťuknout kladivem do svěráku a dej mu příkaz že jak kladivo narazí ať ztlumí náraz, to nestihne. Při chůzi tak musí být odpružený např pokrčením kolenou, nebo kdyby skočil z výšky jednoho schodu musí mít pokrčený kolena a jejich mechanika musí umožnit ten pružný náraz, teda bez silnější převodovky. Nepružný byl možná kdysi dávno robot Honda Asimo, ale zvládal jen hodně pomalou chůzi po rovině.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.