Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bouře na Marsu už objala celou planetu

22.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Bouře na Marsu už objala celou planetu
Marťanské bouři už neunikl ani rover Curiosity, neboť ta namísto svého zklidnění už stačila obejmout celou planetu, aby nám názorně ukázala, že Mars opravdu není klidné místo. Nicméně Curiosity v ní dále pracuje.
Minulý týden se moderní Curiosity ocitlo už v podstatě na okraji bouře, takže bylo jasné, že pokud ta nezačne slábnout, brzy zasáhne naplno i tento rover. Opportunity přitom bouři čelí už řadu dní a na rozdíl od Curiosity si neveze vlastní zdroj energie a musí využívat energii Slunce, takže jediná jeho možnost byla se uspat a počkat na to, až si paprsky opět najdou cestu k povrchu Marsu. 
 
selfie Curiosity v počínající bouři (15. červen - tau 4) 
 
Curiosity tak může být stále aktivní, čehož využívá. Tento rover by nám tak mohl pomoci osvětlit důvod, proč je zrovna tato prachová bouře tak obrovská, zatímco jiné přejdou během několika hodin. Však NASA ji poprvé detekovala již před několika týdny a ke vší smůle zrovna se zárodkem poblíž roveru Opportunity. 
 
- klikněte pro zvětšení-
 
Curiosity využívá jako zdroj energie svůj RTG (Radioisotopový Termoelektrický Generátor), který je naplněn 4,8 kg oxidu plutoničitého (238PuO2). V oblasti roveru Opportunity dosáhla bouře na žebříčku nepropustnosti světla už před řadou dní hodnoty tau 10,8 a dnes přesáhla hodnotu 11, což je vůbec nejvíce, co kdy bylo na Marsu naměřeno. V oblasti Curiosity je to 8,0, což je i tak nejvíce, co tento rover kdy zaznamenal. Rozdíl mezi propustností v žebříčku tau 4 a aktuální 8 můžeme vidět na dvou snímcích zabírajících vyvrtaný otvor. Zcela zmizely jasné obrysy stínu a celý obraz se zbarvil do cihlové. 
 
NASA tak může díky Curiosity, které na Marsu ještě v době poslední velké bouře nebylo (rok 2007), vůbec poprvé z jeho povrchu zkoumat její průběh. Bouře jsou přitom časté především v období léta na jižní polokouli, kdy se tvoří zahříváním atmosféry silné větry zvedající ze země prachové částečky o velikosti rozdrceného mastku. Do toho se z pólů vypařuje led tvořený oxidem uhličitým, který navyšuje atmosférický tlak a v důsledku toho se mohou bouře ještě zvětšit a zesílit. Otázka je, zda NASA bude schopna díky pozorování této velké bouře z oběžné dráhy i z povrchu určit, proč zrovna ta přerostla v globální záležitost.