Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Breakthrough Listen se rozjíždí, mimozemšťany bude hledat u milionů hvězd

10.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Breakthrough Listen se rozjíždí, mimozemšťany bude hledat u milionů hvězd
Projekt Breakthrough Listen nabírá obrátky, neboť se chystá další fáze hledání inteligentního mimozemského života, která bude představovat vskutku masivní pročesávání oblohy. Sledovat se budou miliony hvězd, a to za poměrně krátký čas. 
Breakthrough Listen je projekt určený čistě ke hledání důkazů o inteligentním mimozemském životě v naší galaxii i mimo ni. Odstartoval v lednu roku 2016 a nyní se chystá jeho další fáze, která bude představovat obrovský průzkum čítající miliony hvězd, které se budou zkoumat v příštích dvou měsících.
 
 
Umožní to australská Parkes Observatory, která dovolí sledovat cíle v mnohem širším záběru než to bylo možné dříve. Využije k tomu 64metrový radiový teleskop, který už není žádný mladík. Používán byl už agenturou NASA pro zajištění kontaktu s misí Apollo 11 mimo jiné, ale stále zůstává na pozici druhého největšího teleskopu svého druhu na jižní polokouli a nikdo už mu neodpáře prvenství v podobě prvního stavitelného teleskopu.
 
 
Široký záběr pro další fázi Breakthrough Listen zajistil upgrade teleskopu, který zajistí široký záběr tvořící každou sekundu asi 130 Gb dat. Autoři projektu se tak budou muset vypořádat se skutečně obrovským objemem dat a konkrétně to bude kolem 100 petabajtů nasbíraných za více než 1500 hodin. Nicméně právě to jim umožní sledovat oblohu v bezprecedentním detailu. Zpracovat takové množství dat ale také zabere nějaký čas, takže nečekejme, že za dva měsíce budeme znát výsledky tohoto podniku.