Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Británie chce kvůli Brexitu vlastní alternativu k GPS

31.8.2018, Milan Šurkala, aktualita
Británie chce kvůli Brexitu vlastní alternativu k GPS
Brexit může znamenat, že Británie ztratí snadný přístup k celoevropskému polohovému systému Galileo. Nechce být závislá ani na americké GPS, a proto hodlá investovat 92 milionů liber do zahájení vývoje vlastního systému.
Vystoupení Velké Británie z EU, tzv. Brexit, přináší spoustu nemilých důsledků. Vedle zvýšení nedostatku brigádníků na sběr ovoce a zvláště jahod to mohou být i mnohem závažnější problémy jako např. přístup k polohovým systémům. Zatím obvykle používáme americkou GPS, nicméně pokud USA budou chtít, mohou do GPS pro civilní sektor opětovně zavést umělou odchylku, kvůli níž bude navigování nepoužitelné. To je nepříjemné riziko, které EU řeší vlastním systémem Galileo. Jenže Brexit může znamenat, že se Velká Británie nemusí bezproblémově dostat ani k evropskému systému Galileo a takový výpadek polohových služeb by ekonomiku mohl stát 1 miliardu liber denně.
 
Satelit Galileo
 
zdroj: esa.int
 
Británie tak zatím s EU vyjednává svou pozici pro další pokračování v programu Galileo, zároveň ale pracuje i na záložním systému, kdyby to náhodou nevyšlo. Nový British Global Navigation Satellite System by měl mít civilní i vojenskou verzi a počítá se s kompatibilitou s GPS systémem. Zatím však jen běží 18 měsíční studie, na jejímž základě se rozhodne o dalším vývoji britské verze.
 
Podívá se na důležité technické aspekty i časový rámec, ve kterém by se mělo stihnout vytvořit jednotlivé části nového systému, to však neznamená, že koncem příštího roku bude celý systém připraven a funkční. Jde jen o velmi detailní studii proveditelnosti. Výše zmíněných 92 milionů liber je součástí 3miliardového balíčku, který je vyhrazen na záležitosti kolem Brexitu. I pokud by Velká Británie zůstala součástí týmu Galilea, její vlastní výzkum se jí hodí v jiných sektorech jako je např. rozvíjející se britský výzkumný program a v neposlední řadě také vytvoří mnoho pracovních míst.
 
Zdroj: gov.uk


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.