Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Británie plně schválila směrnici EU o archivaci komunikace jdoucí přes Internet

7.4.2009, Jan Vítek, aktualita
Británie plně schválila směrnici EU o archivaci komunikace jdoucí přes Internet
Tématem posledních hodin v Británii se stalo uskutečnění směrnice Evropské unie, jež od pondělí pověřuje poskytovatele internetového připojení, aby archivovali komunikaci svých zákazníků po dobu minimálně jednoho roku. To tedy zahrnuje elektronickou...
Tématem posledních hodin v Británii se stalo uskutečnění směrnice Evropské unie, jež od pondělí pověřuje poskytovatele internetového připojení, aby archivovali komunikaci svých zákazníků po dobu minimálně jednoho roku. To tedy zahrnuje elektronickou poštu, VoIP přenosy, IM, avšak již ne třeba informace o navštívených stránkách.



To je zaštítěno snahou bojovat proti zločinu a teroristům, ovšem zde se objevuje mnoho otázek, kvůli nimž se mluví také o "bláznivé směrnici". Ty jsou spojeny především s tím, kdo všechno bude mít k datům přístup, přičemž se mluví o státních zaměstnancích, což zahrnuje třeba i daňový úřad, místní úřady, atp. Přitom mají země v uskutečnění směrnice jistou volnost, takže zatímco Británie ji splnila do posledního písmene, Švédsko ji na druhou stranu zcela ignoruje.

Další problémy jsou spíše technického rázu. Poskytovatelé si totiž musí pochopitelně připravit velmi velká datová úložiště a ti velcí dokonce kapacitu cca 40 tisíc terabajtů dat. A potom je otázkou, kdo by se měl takovým množstvím dat probírat a především je jasné, že nekalí živlové si neposílají a zvláště po tomto oznámení nebudou posílat informace v nezašifrované podobě z veřejných portálů. Budou se tedy pak kontrolovat teroristé, nebo normální lidé?

Samotná britská vláda přitom před měsícem vydala dokument, v němž navrhuje poskytovatelům, aby za nižší měsíční poplatky nabídli uživatelům limitované připojení z hlediska serverů, které mohou navštívit. A dále dokument hovoří o "podmíněném přístupu" k Internetu s využitím autorizace, což by měl vše pod palcem národní regulační orgán. Pěkně se nám to rýsuje.

Zdroj: BBC, The Inquirer, La Quadrature Du Net