Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bude LifeDrive 2 s 6 GB pevným diskem již letos?

24.6.2005, Pavel Bureš, článek
Bude LifeDrive 2 s 6 GB pevným diskem již letos?
Je to jen pár dnů, co se na pultech českých obchodů objevil LifeDrive – PDA, které bylo zezačátku považováno za žert, a to díky přítomnosti 4 GB disku. Nyní spol. Hitachi oznámila, že pro budoucí Palm připravuje 6 GB pevný disk. Po zkušenostech s LifeDrive již nejspíš nikdo nepochybuje, že pevné disky mají v kapesních počítačích své místo. Na celé zprávě je však nejzajímavější načasování.
Snad nikdo nepředpokládal, že se informace o nástupci LifeDrive objeví tak brzy. Jistě, PDA má své mouchy, které by ve Dvojce mohly být odstraněny, ale jedná se o pár nedostatků, celkový dojem z LifeDrive je více než uspokojivý. Pokud by se LD 2 dostalo na trh během několika týdnů (příp. měsíců) a jednalo by se o nástupce v pravém slova smyslu (více funkcí, delší výdrž atp.), došlo by ke snížení ceny LifeDrive a k poklesu zájmu o již „překonaný“ počítač. Kdysi jsem viděl statistiky, kolik Palmů m505 a za jakou dobu se muselo prodat, aby se vývoj a uvedení na trh výrobci vyplatil – jednalo se přibližně o 1 rok.

Pokud by tedy palmOne nechtěl uvést nástupce LD, čím bude chystané PDA s pevným diskem zajímavé? Plánuje palmOne přidání několika funkcí navíc, aby nalákal většinu váhajících, kterým současný LifeDrive nevyhovuje? LifeDrive je zařízení zaměřené na zábavu a multimédia; v tomto segmentu se užší cílení provádí obtížně a v současné době mě nenapadá funkce (z kategorie hry, hudba, video), která mi u LifeDrive chybí a raději bych koupil podobný model s HDD vybavený funkcemi navíc.

Bude zajímavé sledovat, čím nás palmOne letos ještě překvapí (nebo rozčílí?). Domnívám se, že nejsem jediný uživatel, který by místo dalšího modelu s pevným diskem raději uvítal HiRes+ model s vysokou výdrží. Hardwarově by se mohlo jednat o přístroj podobný Tungstenu E2, malé zvýšení hmotnosti (HiRes+ displej spotřebuje více energie než HiRes->těžší baterie) by bylo vykoupeno velkým displejem, rychlou interakcí (díky RAM) a pokud by v počítači mimo Bluetooth byl i Wi-Fi čip, mnoho uživatelů by mělo o budoucím PDA jasno.

Nebo ne? Máte jiný názor? Podělte se s námi v diskusi.
Zdroj: 1src