Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Budou mobily v příštím životě květinami?

3.12.2004, Petr Hájek, článek
Budou mobily v příštím životě květinami?
Výzkumníci na University of Warwick's Warwick Manufacturing Group ve spolupráci s PVAXX Research & Development Ltd vyvinuli naprosto nový přístup a vizi, jak do budoucna recyklovat staré mobilní telefony. Nápad je velmi ekologický a nadchne příznivce květin.
Jak je dnes zřejmé i lidem mobil pouze vlastnícím a o mobilní techniku jinak se absolutně nezajímajícím, mobilní telefony patří k jedněm z nejvíce odkládaných předmětů, které bývají často nahrazovány z módních důvodů atraktivnějšími kolegy bez toho, že by předchozí technika opravdu dosloužila. To nás pouze marketing přesvědčil, že potřebujeme mobily stále barevnější, menší atd. Situace by mohla být do budoucna natolik vážná (jen v Evropě je to 100 milionů mobilů ročně), že již padlo několik návrhů jak situaci řešit (uvažujících kupříkladu o povinnosti výrobce postarat se po dosloužení výrobku o jeho recyklaci). Právě zmíněná skupina badatelů přišla s velmi originálním návrhem...

Vědci vytvořili z biologicky odbouratelného polymeru unikátní kryt telefonu, který je sice stabilní na vzduchu, vystaven působení půdy ale velmi rychle degraduje. To vše znamená, že po vyřazení přístroje může být tento kdykoliv "zasazen" do hlíny, materiál se nejpozději během několika týdnů začne v půdě rozkládat a jelikož uvnitř kastle je skryté semeno, truchlícímu majiteli mobilu dodatečně vyroste květina, což bylo demonstrováno na hejnu trpasličích slunečnic (viz fotografie níže).

Nové ekologické kryty mají malé průhledné okénko, do kterého si uživatel může umístit semeno své oblíbené rostliny (schválně se zeptejte prvního mládežníka poblíž, jaké že to rostliny má nejradši...), jež zůstane pěkně v suchu, dokud nezačne proces rozkladu.

Tak chlapci, dobrá práce, teď ještě problém č. 2 - co s vnitřní elektronikou a příslušenstvím?




Zdroj: PDA Live