Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Budou Wi-Fi hotspoty nahrazeny LED hotspoty?

8.10.2008, Jan Vítek, aktualita
Budou Wi-Fi hotspoty nahrazeny LED hotspoty?
Výzkum osvětlení pomocí LED technologií je dnes veliké téma a také americké Ministerstvo energetiky sponzoruje soutěž o 20 miliónů USD (tzv. L Prize) ve snaze dosáhnout pokroku v této oblasti, který by dokázal zajistit snížení potřeby energie...
Výzkum osvětlení pomocí LED technologií je dnes veliké téma a také americké Ministerstvo energetiky sponzoruje soutěž o 20 miliónů USD (tzv. L Prize) ve snaze dosáhnout pokroku v této oblasti, který by dokázal zajistit snížení potřeby energie na osvětlení. Výzkumníci z Bostonské univerzity však poukazují na to, že osvětlení nemusí být pro LED jediná práce a že světelné diody se mohou rovněž stát páteří budoucích bezdrátových sítí.



Za nějaký čas bychom tedy mohli vejít do místnosti, rozsvítit a v důsledku toho by s námi mohl začít bezdrátově komunikovat počítač, televize, termostat a další elektronika. To vše by zajistilo samotné osvětlení využívající LED, jehož výhodou by byla také nízká spotřeba, vysoká spolehlivost a nulové elektromagnetické rušení. Hlavním úkolem je tedy vyvinout LED, které se hodí pro přenášení informací pomocí řízeného blikání, bezpochyby tak rychlého, že by jej člověk nepostřehl.

Profesor Little a jeho kolegové si již představují prototypy, které by měly začít s přenosovými rychlostmi v řádu jednotek Mbps a každá LED by přitom fungovala také jako AP (přístupový bod). Otázkou je ale zabezpečení. Zatímco se poukazuje na to, že za zdi a jiné světlu nepropustné materiály signál rozhodně neprojde, což je samozřejmé, vyvstává otázka - co okna? Možná že se také dočkáme upozorňujících hlášek: "Pro zabezpečení sítě prosíme zatáhněte záclony." Přirozeně je ale také bežné data přenášená vzduchem šifrovat, takže toto rozhodně není neřešitelný problém.

Další využití se nabízí v automobilovém průmyslu, kde jsou již LED celkem běžně využívány pro brzdová světla apod. Pak už stačí jen krok a jedno auto by mohlo detekovat, že druhé brzdí a začít také automaticky přibržďovat, nebo upozornit řidiče.

Ale jako obvykle, je zde jeden problém - obousměrná komunikace. Na toto téma profesor Little ještě příliš neřekl a je zřejmé, že půjde o menší oříšek. Jestli ono nakonec nebude přeci jen lepší i do budoucna využít nástupce technologií jako Bluetooth, než mít na mobilním telefonu při komunikaci stále zapnutou zářivou LED.

Zdroj: DailyTech