Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Budou Windows i v mobilu?

16.11.2001, Štěpán Mrázek, článek
Budou Windows i v mobilu?
Stinger je kódové jméno projektu firmy Microsoft, který má vytvořit platformu pro přístroje kombinující výhody mobilních telefonů a kapesních počítačů. Tato zařízení se nazývají smartphone a podle firmy Microsoft mají pracovat na upravené verzi Windows CE 3.0.
Mobilní telefon je dnes pro mnoho lidí naprostá samozřejmost a stal se stejně běžný jako kapesník či peněženka. Stejně tak se i kapesní počítače stávají běžným pracovním nástrojem pro stále širší okruh uživatelů. Dalším logickým krokem je integrace mobilního telefonu a kapesního počítače do jednoho malého a komfortního přístroje. Tato zařízení se již pomalu objevují a souhrnně je zahrnujeme do kategorie s názvem smartphome.

Výhod této kombinace si všiml i softwarový gigant Microsoft a po minulá dvě léta pracoval na vývojovém projektu s kódovým názvem Stinger. Cílem tohoto projektu je vytvoření platformy pro smartphony, která bude zahrnovat PIM (personal information management) aplikace, emailového klienta a webovský prohlížeč s podporou protokolů HTTP, WAP a XML. Pro platformu smartphone používá Microsoft verzi operačního systému Windows CE 3.0, která je specificky upravena pro mobilní telefony, prodlužuje životnost baterií, snižuje paměťovou náročnost a zajišťuje real-time zpracování.

Komentář autora

Microsoft nyní pracuje na vývoji platformy pro smartphone, která má spojit to nejlepší z mobilních telefonů a kapesních počítačů. V dnešní době však bohužel existuje pořád ještě spousta lidí, kterým neříkají nic pojmy jako PDA, Pocket PC i Palm natož smartphone. Myslím, že nejprve je nutné aby široká veřejnost akceptovala existenci kapesních počítačů, stejně tak jako mobilní telefony a potom je možné jim prezentovat výhody kombinace těchto zařízení. Dle mého názoru je taktéž pro jejich široké rozšíření nezbytná reklamní "masáž" ze strany mobilních operátorů jakožto poskytovatelů datových a hlasových služeb.


Zdroj: Microsoft