reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Budoucnost je pro mladé programátory růžová

23.1.2008, Marek Štelčík, aktualita
Budoucnost je pro mladé programátory růžová
Rapidní růst tuzemského trhu informačních technologií, který podle analytiků* ročně dosáhne v průměru 8,5 procenta, dělá z programátorů velmi žádanou profesi. „Poptávka je po všech profesích, které se na vývoji softwaru přímo podílejí –...
Rapidní růst tuzemského trhu informačních technologií, který podle analytiků* ročně dosáhne v průměru 8,5 procenta, dělá z programátorů velmi žádanou profesi. „Poptávka je po všech profesích, které se na vývoji softwaru přímo podílejí – tedy nejen po vývojářích, ale rovněž po konzultantech či analyticích,“ řekla personální ředitelka technologické společnosti S&T CZ Olga Svobodová. Ceněny jsou zejména znalosti jazyka ABAP, databázových systémů a webových aplikací .NET, C++, C# nebo VB6. Poptávka je proto i po profesích úzce souvisejících s programováním, například po analyticích firemních procesů, projektových manažerech a architektech informačních systémů.



„V žebříčku firemních benefitů programátoři staví na první místo školení a certifikace. Plat je sice stále důležitý, ale programátoři nyní hledí více na možnost podílet se na zajímavých projektech a na odborný růst,“ oznámila dále Olga Svobodová. Zaměstnanci tvrdí, že kariérní růst je pro ně důležitější než plat. Z nedostatku programátorů těží vedle zkušených profesionálů i čerství absolventi vysokých škol, kterým je dle S&T nabízen vysoký plat. Do zlepšování programátorů totiž musí firmy neustále investovat miliony korun, aby držely krok s tempem technologického vývoje (např. získání certifikace Business Intelligence). Z juniorské pozice se programátor na seniorskou vypracuje programátor v průměru za pět let, následují vedoucí projektů či specializovaní konzultanti, uzavírá zprávu Olga Svobodová ze společnosti S&T.

Zdroj: TZ S&T