Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Budoucnost OpenAI je prý nejistá nejen kvůli vysokým nákladům na provoz ChatGPT

15.8.2023, Milan Šurkala, aktualita
Budoucnost OpenAI je prý nejistá nejen kvůli vysokým nákladům na provoz ChatGPT
Podle nedávno zveřejněné zprávy je budoucnost společnosti OpenAI dost nejistá. Její chatbot ChatGPT totiž nedokáže vydělávat dostatek peněz na to, aby pokryl obrovské náklady na jeho provoz.
V Analytics India Magazine vyšla nedávno zpráva, která upozorňuje na nejistou budoucnost společnosti OpenAI. Dokonce říká, že by mohla do konce roku 2024 zbankrotovat. Zdůvodňuje to několika argumenty. Zatímco v květnu 2023 měl chatbot ChatGPT 1,9 mld. měsíčních návštěvníků, od této doby návštěvnost klesá. V červnu to bylo 1,7 miliardy, v červenci dokonce jen 1,5 mld. Toto ale dle zprávy může mít vysvětlení i v tom, že po celém světě v různých termínech začaly školní prázdniny a velká studentská uživatelská základna tak dočasně zmizela. Teprve září nám ukáže, zda se také vrátí. Druhým důvodem může být to, že vzniká stále více aplikací využívající API pro tento systém, takže ho uživatelé sice používají, ale ne přímo přes klasické webové rozhraní.
 
ChatGPT
 
Tohle by ale nemuselo nic znamenat. Potíž je v tom, že GPT roste konkurence, např. Meta má LLM nazvaný Llama 2 a paradoxně ho podporuje Microsoft, který je současně největším investorem do OpenAI. Llama 2 je nicméně zdarma, a to i pro komerční účely. Stejně jako se s vedením OpenAI kdysi nepohodl Elon Musk, který byl u jejího zrodu, tak s ním má ze stejných důvodů rozepře i současný CEO Sam Altman. I tomu se nelíbí příliš komerční směřování projektu, jenže někde se ty peníze na provoz musí vzít. Problémem je, že v květnu už společnost vykazovala ztrátu 540 mil. USD od doby, co začala s vývojem ChatGPT. Tomu nepomáhá ani fakt, že provoz chatbota se odhaduje na 700 tisíc USD denně (tedy cca 20 mil. USD měsíčně). Firmě se bohužel nedaří dosáhnout svých cílů a příjmy pro letošek ve výši 200 mil. USD a 1 mld. USD pro příští rok vypadají být nedostižným snem. Placený plán s GPT-4 patrně nepřináší dostatečný počet uživatelů, aby firmě pomohl dostat se do kladných čísel.
 
Meta ale zdaleka není jednou konkurencí. Svá řešení prezentuje i Google a výše zmiňovaný Musk má svou společnost xAI, která může firmě také přidat vrásky na čele. Ten by chtěl vytvořit svůj systém "TruthGPT". V neposlední řadě má být problémem i nedostatek výkonnějších grafických karet, na kterých by bylo možné dostatečně efektivně trénovat nové modely (GPT-5?).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.