Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bývalý astronaut John Glenn zemřel v 95 letech

9.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Bývalý astronaut John Glenn zemřel v 95 letech
John Glenn, známý bývalý americký astronaut a senátor státu Ohio, zemřel včera ve čtvrtek 8. prosince. Byl posledním žijícím členem Mercury Seven, skupiny zkušebních pilotů vybraných pro vesmírný program jako potenciální astronauti pro NASA.
John Glenn se narodil 18. července 1921 v Ohiu, kde také studoval na inženýra a už v roce 1941 získal pilotní průkaz. Rozhodl se ze školy odejít k letectvu USA, ale nakonec skončil u námořního letectva a po dokončení tréninku se dostal do akce nejdříve jako pilot R4D (verze známé Dakoty) a pak i jako stíhač v F4U Corsair. V tom odlétal celkem 59 misí v Pacifiku, takže se dostal do akce i nad Marshallovými ostrovy. Poté Glenn bojoval i v Korejské válce v letounech F9F Panther i F-86F Sabre, kde už odlétal 149 misí. Po válce pokračoval kariérou zkušebního pilota a stal se prvním člověkem, který učinil let nadzvukovou rychlostí přes celé Spojené státy, a to v letounu Vought F8U-3P Crusader.





Když se v 50. letech začal formovat vesmírný program NASA, Glenn nebyl ideální kandidát a sotva splnil požadavky. Už se blížil věkovému limitu 40 let a také neměl to správné vzdělání, ale nakonec se v roce 1959 dostal do NASA Space Task Group a pracoval i jako náhradní pilot za Alana Sheparda. V roce 1962 jako první Američan obletěl Zemi ve vesmírné lodi, jíž byla Friendship 7. Obletěl ji celkem třikrát, což zabralo téměř pět hodin a Glenn tento den označil za nejlepší ve svém životě. Však byl také řádně vzrušující i kvůli tomu, že senzor ukazoval uvolněný tepelný štít, což byla pochopitelně život ohrožující komplikace. Glenn tak společně s pozemní obsluhou pozměnil návratovou proceduru tak, aby zařízení s brzdicími raketami sedělo na štítu, a udržovalo jej tak na místě. Poté se ale ukázalo, že nebyl problém v upevnění štítu, ale pouze v senzoru.




John Glenn na palubě Friendship 7


Nyní tak s Johnem Glennem odešel i poslední člen skupiny prvních astronautů NASA, mezi něž patřili také Scott Carpenter, Gordon Cooper, Gus Grissom, Wally Schirra, Alan Shepard a Deke Slayton.




Mercury Seven (John Glenn druhý zprava ve spodní řadě)


Glenn svou velice úspěšnou kariéru v NASA ukončil již v roce 1964 a ihned oznámil záměr kandidovat na senátora Ohia, ale kvůli zranění z toho sešlo a nakonec byl úspěšný až v roce 1974. Pak ale ve své pozici setrval dalších 25 let a už v roce 1998 se stal nejstarším žijícím člověkem, který se podíval do vesmíru. Letěl totiž v rámci mise STS-95 v raketoplánu Discovery, a to ve věku 77 let.

Včera tento válečný veterán, astronaut a senátor zemřel ve svém domovském Ohiu ve věku 95 let.