Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bývalý CEO Intelu věří, že systém patentování musí být změněn

6.5.2009, Jan Vítek, aktualita
Bývalý CEO Intelu věří, že systém patentování musí být změněn
Bývalý Chief Executive Officer (CEO) společnosti Intel Andy Grove se veřejně v kalifornském Mountain View vyjádřil, že momentální systém patentování musí být nějakým způsobem změněn. Dle něj jsou nástroje patentování podobné nástrojům financování,...
Bývalý Chief Executive Officer (CEO) společnosti Intel Andy Grove se veřejně v kalifornském Mountain View vyjádřil, že momentální systém patentování musí být nějakým způsobem změněn. Dle něj jsou nástroje patentování podobné nástrojům financování, které prý mohou za spuštění celosvětové finanční krize.



Grove řekl, že hlavním smyslem vynálezu je jeho přínos veřejnosti, ale systém praktikovaný v Silicon Valley se začíná tomuto ideálu více a více vzdalovat. Patenty samotné se staly produkty a jsou v podstatě investicemi obchodovanými na odděleném trhu, často za použití spekulací a s cílem co největšího zisku. Andy Grove také připomenul, že nejdůležitější vynález v IT - tranzistor - byl licencován firmou AT&T na 25000 USD a nyní je používán v podstatě všude a jeho hodnota je nesrovnatelná.

Nyní ale patenty nemusí znamenat vodítko k novým produktům, avšak mnoho z nich je spojeno s důležitými vynálezy, a proto do nich firmy investují za očekávání, že jim přinesou zisky. A až se objeví fyzické produkty pokryté skoupenými patenty, investoři získávají poplatky od výrobců oněch produktů. To v podstatě zpomaluje vývoj, protože výrobci musí stále sledovat, zda jejich produkty neporušují nějaké další patenty a popřípadě za ně dále a dále platit.

Andy Grove tedy vyjadřuje obavy nad tím, zda momentální systém patentů nepřinese za chvíli podobnou krizi, jakou jsme zažili ve finančním světě. Tento systém dle něj lépe slouží firmám investujícím do patentů, či jinak řečeno spekulantům, což může celé odvětví poškodit.

Zdroj: X-bit labs