Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bývalý zaměstnanec NVIDIE odsuzuje PhysX a CUDA

8.8.2013, Jan Vítek, aktualita
Bývalý zaměstnanec NVIDIE odsuzuje PhysX a CUDA
Roy Taylor, jenž dříve pracoval přes deset let na vysoké pozici ve společnosti NVIDIA a nyní má na starosti channel sales v AMD, se opřel do svého bývalého zaměstnavetele, respektive jeho technologií PhysX a CUDA. Ty jsou dle jeho názoru...
Roy Taylor, jenž dříve pracoval přes deset let na vysoké pozici ve společnosti NVIDIA a nyní má na starosti channel sales v AMD, se opřel do svého bývalého zaměstnavetele, respektive jeho technologií PhysX a CUDA. Ty jsou dle jeho názoru odsouzeny k zániku, a to jednoduše proto, že je převálcují otevřené standardy.





Konkrétně řekl, že jeho průmyslové odvětví nemá rádo uzavřené standardy chráněné patenty: "PhysX je naprosté selhání, protože je to patentovaná technologie. Nikdo ji nechce. Vy ji nechcete, já ji nechci, hráči ji nechtějí. Analytici ji také nechtějí. V dřívějších dobách to mohlo fungovat, ale dnes již toho máme dost, je to nezdravé," řekl Taylor v interview pro VR-Zone.

Zrovna Roy Taylor měl přitom ve firmě NVIDIA na práci prosazování firmou vlastněných technologií, ovšem před lety bylo nutné přijít na poli GPGPU s něčím, co prostě fungovalo a neřešilo se, že se to týká jen vybraného hardwaru. Ovšem dnes v době OpenCL a DirectCompute není dle Roye vhodné vyvíjet standard, jenž funguje pouze na některých GPU.

Hřebíčkem do rakve pro PhysX a CUDA, či spíše pořádným hřebem, má být také příchod nových konzolí Xbox One a PlayStation 4, které jsou postaveny na platformě AMD Fusion a s největší pravděpodobností budou podporovat otevřené standardy. A pak je celkem jasné, že hry portované z konzolí využijí na PC stejné standardy.

Nakonec ještě musíme zmínit HSA (Heterogeneous System Architecture) dříve známá jako AMD Fusion, kolem níž AMD založilo celou nadaci, která má prosazovat otevřené standardy, jež by pracovaly na všemožném hardwaru. Do tohoto podniku se zapojila řada firem včetně ARM, Imagination, Qualcomm, Samsung, Sony, LG, Texas Instruments a dalších. Intel a NVIDII však mezi nimi nenajdeme, což je ale celkem pochopitelné.

Zdroj: VR-Zone
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.