reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CALB představil baterii Li-Ion LFP s životností na 15.000 cyklů a 25 let

10.10.2023, Milan Šurkala, aktualita
CALB představil baterii Li-Ion LFP s životností na 15.000 cyklů a 25 let
Životnosti Li-Ion LFP akumulátorů jsou už dnes dost vysoké a počítají se na tisíce cyklů. Společnost CALB ale zapracovala na svých technologiích a přináší nové modely s životností na 15.000 cyklů, což může odpovídat čtvrt století fungování.
Mezi akumulátory Li-Ion patří LFP (LiFePO4) mezi ty s nejvyšší životností, překonávají je jen Li-Ion LTO. Nejméně se setkáváme s životností na cca 2000 cyklů, takovým standardem je zhruba 4000 cyklů (to je např. pro potřeby elektromobilů více než dostatečné), ale jsou i takové, které se pohybují už v nízkých pěticiferných číslech. Např. nedávno představila společnost Ampace akumulátory Kunlun, kde slibuje 15.000 cyklů, a nyní tu mám čínskou společnost CALB, která hovoří také o životnosti na 15.000 cyklů u svého nového 314Ah článku Li-Ion LFP.
 
CALB LFP 314Ah
 
Zde je ale potřeba si dávat pozor. CALB zde používá hranici životnosti stanovenou na 70 % SoH (State of Health), kterých má dosáhnout po oněch 15 tisících cyklech. V případě Kunlunu toto [70 % SoH] platí až po 20 tisících cyklech a jeho 15 tisíc se vztahuje k 80% SoH. I tak je to ale ze strany firmy CALB působivý výsledek, navíc prvních 1000 cyklů nedojde dle výrobce k žádnému snížení. Proti předchozí generaci 280Ah článku se tak životnost zvyšuje o více než 85 % (tolik říká prezentace společnosti k novince, technické údaje původního 280Ah článku ale hovoří o 9000 cyklech, tedy "jen" o 67% navýšení u novinky). To znamená, že by akumulátory měly dosáhnout životnosti až na 25 let, tedy na čtvrt století. Zvýšila se také kapacita akumulátoru, která vzrostla z 280 Ah na již zmíněných 314 Ah. A aby těch zlepšení nebylo málo, o 1,5 procentního bodu se také zvýšila efektivita uložení energie, a to na 96 % (RTE: Round Trip Efficiency).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš obsáhlý článek o rozdílech v technologiích baterií.