Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Caltech úspěšně otestoval bezdrátový přenos energie z vesmíru na zemský povrch

13.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
Caltech úspěšně otestoval bezdrátový přenos energie z vesmíru na zemský povrch
Technologický institut Caltech poprvé otestoval bezdrátový přenos energie z vesmíru na zemský povrch. Test projektu Space Solar Power Project (SSPP) dopadl úspěšně a vše probíhalo tak, jak se předpokládalo.
Bezdrátové přenášení energie na velkou vzdálenost není novým nápadem. Loni to na zemském povrchu vyzkoušela laboratoř NRL na vzdálenost 1 km, Čína chce mít vesmírnou solární elektrárnu v roce 2028, projekty plánuje i Velká Británie. Caltech (Kalifornský technologický institut) už něco takového vyzkoušel i v praxi. 3. ledna letošního roku si nechal do vesmíru vynést satelit společností SpaceX na její misi Transporter-6. Projekt se jmenuje Space Solar Power Project (SSPP) a zde šlo o první misi Space Solar Power Demonstrator (SSPD-1). Tato mise se skládala z několika menších experimentů. Jedním z nich byl právě MAPLE (Microwave Array for Power-transfer Low-orbit Experiment) pro bezdrátový přenos energie.
 
 
Na zemském povrchu vše fungovalo a tým byl natolik odvážný, že součásti experimentu nijak zvlášť nechránil před působením vesmírných vlivů. Zkouší tedy i jeho odolnost vůči nepříznivým podmínkám. Samotný přenos energie využívá několika individuálních vysílačů, které pomocí sčítání a rušení vln dokážou vytvořit směrovaný paprsek, zatímco v jeho okolí se díky rušení vln nic zásadního nepřenáší. Směrování se navíc neděje mechanickou cestou, ale jen fázovým posunem jednotlivých vln, kdy jejich opožďování jen mění místo, kde dojde ke sčítání a kde k rušení vln. Přijímač byl na zemském povrchu v areálu Caltech v Pasadeně. Signál se objevil přesně v očekávaný moment na daném místě s očekávanou frekvencí a frekvenčním posunem. Bohužel nevíme, kolik energie zde bylo posláno a s jakým výkonem.
 
 
Výhodou tohoto řešení je, že nevyžaduje v místě přijímače žádnou připravenou infrastrukturu. Dá se tak použít např. v případě katastrof, kdy se na místo určení dopraví jen přijímač a ten už může poskytovat elektrickou energii. Zde je otázkou, zda by nebylo jednodušší a levnější tam poslat nějakou velkou nabitou baterku (nebo starý dobrý generátor). Součástí mise SSPD-1 byly i další dva experimenty. DOLCE (Deployable on-Orbit ultraLight Composite Experiment) má rozměry cca 1,8×1,8 metru a zkouší mechanismus balení a rozbalování modulárních vesmírných lodí. Experiment ALBA pak obsahuje 32 různorodých typů malých solárních panelů, kdy se zkouší, které typy budou nejvhodnější pro vesmírné nasazení.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.