Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Catalyst 9.9 - výkonnostní srovnání

18.9.2009, Petr Štefek, článek
Catalyst 9.9 - výkonnostní srovnání
Nový měsíc přináší opět nové ovladače pro grafické karty ATI Radeon a my se podíváme, jak si vedou ve srovnání se staršími verzemi těchto ovladačů. Předposlední verze přinesla mírný narůst výkonu, ale zároveň se nepovedlo odstranit chyby ve strategii Anno 1404. Bude tomu tentokráte jinak?
Catalyst 9.9 jsou po svěžím vánku v podobě Catalyst 9.8, které přinesly benefity v podobě zvýšeného výkonu na konfiguracích CrossFire i samostatných grafických karet. Žádná revoluce se neděla, ale celkově byl bonus po několika měsících přešlapování na místě velmi příjemný. Nová verze ovladačů je ovšem spíše povinnou zářijovou verzí než čímkoli jiným.

Podle výsledků se naopak zdá, že jsou nové ovladače o chloupek méně výkonné než ty předešlé, ale vzhledem k velikosti odchylky je to irelevantní. Anno 1404 zůstává pro ATI Radeony problémem, neboť jsou zde přítomny stále velmi silné artefakty, které téměř znemožňují tuto hru provozovat. Nicméně se naštěstí nejedná o žádný horký titul, ale příznivce této hry to rozhodně nepotěší.


Zda se společnosti AMD podařilo s novým uživatelským rozhraním, které je přítomno od minulé verze Catalyst, zlepšit celkové ovladání a hlavně náročnost na systémové prostředky, ponechám na vašich uživatelských zkušenostech, Faktem ovšem zůstává, že až na drobnosti jsou ovladače Catalyst již poměrně dlouho opravdovou konkurencí pro NVIDIA GeForce, které držely léta prim.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.