Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CATL úspěšně otestoval baterie pro 4tunové elektrické letadlo, plánuje i dolet 2000-3000 km

26.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
CATL úspěšně otestoval baterie pro 4tunové elektrické letadlo, plánuje i dolet 2000-3000 km
Čínská společnost CATL to s elektrickými letadly myslí dost vážně a nyní oznámila, že už úspěšně otestovala své články ve 4tunovém elektrickém letadle. Plány ale sahají dál a chystají se těžší modely s doletem až 3000 km.
Stihne CATL představit 8tunový elektrický letoun s doletem 2-3 tisíc km do roku 2028?
V anketě lze hlasovat do 25.7.2024. Počet hlasujících: 15
Ano73 %
Ne27 %
Elektrická doprava se rozmáhá nejen na silnicích, ale i na moři a brzy také i na nebi. Elektrické letouny se pomalu blíží ke své realizaci. Nejprve to budou patrně různé letouny typu eVTOL, mnohé společnosti ale plánují i mnohem větší letadla. Ostatně několik jich bylo už úspěšně otestováno (zmínit můžeme např. Eviation Alice), nicméně asi nebudeme očekávat, že budou v brzké době běžnou součástí letového provozu.
 
Společnost CATL (Contemporary Amperex Technology Co., Limited) loni oznámila svou lithiovou baterii Condensed Battery, která měla dosahovat energetické hustoty 500 Wh/kg a mířila ji právě do elektrických letadel. Nyní oznámila, že se jí povedl úspěšný test 4tunového elektrického civilního letounu. Abyste si takový letoun mohli představit, tak maximální vzletovou hmotnost okolo 4 tun mají menší osobní letouny pro cca 9-13 osob (např. Cessna 208 Caravan).
 
Firma má ale ještě větší plány. Chtěla by představit až 8tunový elektrický letoun, který by měl zvládnout dolet 2000-3000 km, což pro elektrický pohon není zrovna krátká vzdálenost. Pro představu, 3000 km je vzdálenost z Gibraltaru do Stockholmu. Pokud jde o časový plán, ten byl stanoven na rok 2027-2028, což je dosti ambiciózní. Zvládnout to za necelé 4 roky je docela odvážné, nicméně je nutno podotknout, že CATL své plány obvykle docela plní, takže těžko říci, zda zde bude oprávněné počítat s tradičním polovičním prodloužením odhadu (v tomto případě na 2029-2030), které se k takovým prohlášením obvykle vážou, abychom se dostali k pravděpodobnějšímu datu uvedení. Myslíte si, že to CATL stihne?
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš obsáhlý článek o rozdílech v technologiích baterií.