Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

„Čatování“ přes Bluetooth

8.3.2002, Štěpán Mrázek, článek
„Čatování“ přes Bluetooth
Společnost Palm nedávno uvedla SD Bluetooth kartu a nyní uvádí aplikace, které využívají technologii přenosu Bluetooth. Uživatelé tak mohou nyní bezdrátově třeba chatovat.
BlueBoard a BlueChat jsou dvě aplikace, které společnost Palm licencovala od společnosti Colligo Network. Obě dvě aplikace jsou schopny využívat bezdrátových technologií Bluetooth a 802.11b, ovšem v případě kapesních počítačů Palm přichází v úvahu pouze Bluetooth.

BlueChat

Tato aplikace umožňuje komunikovat pomocí výměny krátkých textových zpráv, tedy klasické "čatování". Celkově spolu mohou komunikovat až 4 lidé (resp. přístroje) vybavené příslušnou technologií bezdrátového přenosu (v případě Palmu pouze Bluetooth). Možné je dokonce barevně odlišit texty jednotlivých účastníků (samozřejmě pouze na barevném Palmu, těch už je dnes naštěstí dostatek) a přenést historii zpráv do osobního počítače.


Obr. 1 - Screenshot z aplikace BlueChat

BlueBoard

Umožňuje něco podobného jako BlueChat. Jen namísto výměny krátkých zpráv pomocí chatu uživatelé (opět až čtyři) kreslí skici na jeden "papír" a opět je možné aby každý uživatel používal svoji barvu.


Obr. 2 - Screenshot z aplikace BlueBoard

Jako první myšlenka jak využít BlueChat mě napadlo klasické posílání papírků, které jsme provozovali ještě na základní škole. Jen se obávám, že učitelky by posléze nosili do školy vlastního Palma a filtrovali komunikaci a bezdrátově okamžitě odesílali rodičům poznámky :o). Je zcela jasné, že BlueChat míří do oblasti zábavy, pracovní využití BlueBoardu si již dokáži představit mnohem lépe.

Zdroj: InfoSync