Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CeBIT 2003: ATI chytla druhý dech

14.3.2003, Igor Viduna, článek
CeBIT 2003: ATI chytla druhý dech
Jak jsme očekávali, tak se i stalo. Co se týče grafiky, je CeBIT ve znamení novinek od ATI a nVidie. A všichni výrobci (známí i méně známí) se předhánějí v tom, kdo tyto novinky uvede dříve a také lépe prezentuje. V tomto článku se blíže podíváme na zoubek tomu v současnosti dravějšímu a dá se říci i úspěšnějšímu výrobci - tedy "partě z Kanady", která si říká ATI. :) Zde jsou nejzajímavějšími novinkami karty Radeon 9600 a 9800.
Kapitoly článku:
Nyní se podrobněji koukneme na některé karty představené jednotlivými výrobci. A jelikož by bylo prakticky nemožné (alespoň pro nás) vyjmenovat a představit je všechny, zmíníme pouze ty, kteří nás svojí originalitou či jinak zaujali.

První z nich je u nás neznámá firma HIS, která u Radeonu 9500 - 9700 Pro použila chlazení podobné tomu z GeForce FX. Jde o řadu nazvanou IceQ. Ale v nabídce jsou i normalní Radeony řady 9000.


Obr.08 - Arctic cooling by HIS...
Pro detail klikněte myší


Sapphire se u nás stává již poměrně známým a respektovaným dodavatelem karet s čipy ATI. I tato firma převedla krom plné nabídky konvenčních karet i něco navíc. Radeon 9700 Pro - Ultimate se totiž taktéž chlubí netradičním chlazením. Tentokráte komletně pasivním, které je prý však i přes to účinnější než konvenční větráčky...


Obr.09 - Ulimate Radeon...
Pro detail klikněte myší


Samozřemě vás nemůžeme připravit ani o fotky referenčních karet. Takže zde je máte seřazené podle výkonu.


Obr.10 - Radeon 9200
Pro detail klikněte myší


Obr.11 - Radeon 9600
Pro detail klikněte myší




Obr.12 - Redeon 9800
Pro detail klikněte myší


Asi si říkáte, že jste se v tomto článku nedozvěděli nic nového a asi máte pravdu, ale šlo nám především o to, ujasnit si, jak to vlastně s těmi novinkami a stále se měnícími názvy v současnosti je. Aby bylo jasné, co nám vlastně na CeBITu ATI představila.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.