Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CeBIT 2006: Samsung předvedl notebook s "pevným diskem" z Flash pamětí

12.3.2006, Milan Šurkala, aktualita
CeBIT 2006: Samsung předvedl notebook s "pevným diskem" z Flash pamětí
Každý ví, že pevné disky mají stále své mouchy, ať je to náchylnost na otřesy, hluk nebo nepříliš velká spolehlivost. Samsung by chtěl situaci řešit jejich nahrazením, třeba Flash disky. Na CeBITu demonstroval jeden notebook, který měl místo...
Každý ví, že pevné disky mají stále své mouchy, ať je to náchylnost na otřesy, hluk nebo nepříliš velká spolehlivost. Samsung by chtěl situaci řešit jejich nahrazením, třeba Flash disky. Na CeBITu demonstroval jeden notebook, který měl místo pevného disku 32GB Flash paměť.



První výhodou Flash disku je rychlost. Při testech bootovaly dva notebooky, první s Flash diskem byl hotov za 18 vteřin, kdežto ten s pevným diskem potřeboval ke svému úplnému najetí 31 vteřin. Druhou výhodou je spolehlivost, protože Flash pamětem je jedno, jak moc se pohybují, nemají totiž žádné rotující části. Třetí výhodou je tichý chod.



Samozřejmě není vše zlato co se třpytí a nejinak je tomu i tady. Každopádně, Flash paměti jsou sice spolehlivé (otřesy jim nevadí), ale mají omezenou životnost, počet přepisovacích cyklů není až tak velký. Dalším problémem je cena, kdy 1GB Flash paměti stojí asi $30.

32GB SSD (solid state disc) paměť tak stojí $960, což je cena přinejmenším jednoho celého notebooku. A zde se jedná pouze o cenu disku! Ceny Flash pamětí ale klesají, například minulý květen stál 1GB ještě kolem $55.

Zdroj: www.pcworld.com , www.dailytech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.