Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CeBIT 2006: SLI v noteboocích oficiální

10.3.2006, Milan Šurkala, aktualita
CeBIT 2006: SLI v noteboocích oficiální
O SLI v noteboocích se už nějakou tu dobu mluví, na stránkách SHW jste měli možnost přečíst si o připravovaném notebooku WidowPC. Nyní však byla technologie SLI pro notebooky oficiálně oznámena samotnou nVidií. Herní notebooky vyšších kategorií...
O SLI v noteboocích se už nějakou tu dobu mluví, na stránkách SHW jste měli možnost přečíst si o připravovaném notebooku WidowPC. Nyní však byla technologie SLI pro notebooky oficiálně oznámena samotnou nVidií.



Herní notebooky vyšších kategorií začínají obsahovat obří LCD displeje s rozlišením 1920×1200 (nebo alespoň 1680×1050 pixelů) a na takové zobrazování je už potřeba skutečně výkonné železo. Proto se s ohledem na potřebný herní výkon uchyluje k SLI, dvěma grafickým kartám v jednom počítači, notebooku.



Protože se jedná o herní mašiny, mobilita ustupuje do pozadí. To je dáno vysokou spotřebou grafických karet, GeForce Go 7800GTX má TDP 65W, což je u desktopů pěkná hodnota, ale nikoliv u notebooku. Dvojice takových karet prakticky vylučuje možnost provozu notebook na více než desítky minut.

Dalším ústupkem od mobility jsou rozměry. Ty jsou dány jednak velkým displejem o úhlopříčce 17" nebo dokonce 19", ale také nutností větších prostor uvnitř notebooku zlepšujících chlazení komponent. Rozměry pak činí asi 45×32×4,5cm a hmotnost kolem 7kg.

Zdroj: www.dailytech.com, www.extremetech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.