Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CEBIT 2010: Asus Crosshair IV Extreme a Formula se představují

3.3.2010, Jakub Doležal, aktualita
CEBIT 2010: Asus Crosshair IV Extreme a Formula se představují
Nedávno ohlášený čipset AMD 890 se prozatím dočkal spíše „mainstreamových“ řešení. Společnost Asus však na letošním CEBITu představila dvě „highendové“ základní desky ze série ROG, které jsou určené těm nejnáročnějším uživatelům. Pokud často...
Nedávno ohlášený čipset AMD 890 se prozatím dočkal spíše „mainstreamových“ řešení. Společnost Asus však na letošním CEBITu představila dvě „highendové“ základní desky ze série ROG, které jsou určené těm nejnáročnějším uživatelům.



Pokud často hrajete náročné počítačové hry, či donekonečna zkoušíte maximálních frekvenci jednotlivých komponent, mohly by vás oslovit základní desky z modelové řady „Republic of Gamers“. Společnost Asus plánuje uvést na trh dva modely s označením Crosshair IV Extreme a Crosshair IV Formula.


(maximální výbava, maximální cena alias Asus Crosshair IV Extreme)

Obě desky jsou cíleny zejména na nové šesti-jádrové procesory Phenom II X6, které by mělo AMD co nevidět uvést do prodeje. Jak je již u modelové řady ROG zvykem, jsou tyto desky vyrobeny z kvalitních komponent a nabídnou také dostatečné chlazení, které si poradí i přetaktovanými čipy. Pro snadnější používání jsou „přibaleny“ funkce jako iROG, či ROG connect.


(o nečo "hůře" vybavený model alias Asus Crosshair IV Formula)

Z hlediska podpory technologií se dočkáme čtveřice slotů pro operační paměť DDR3. Stejný počet slotů je určen i pro grafické karty, navíc bychom se u každého měli dočkat plnohodnotné x16 komunikace. Naprostou samozřejmostí je pak podpora multi-GPU řešení, neboli CrossFireX.


(Asus Crosshair IV Formula podruhé)

Pro pevné disky je připraveno celkem 7 (Crosshair IV Formula), respektive 8 (Crosshair IV Extreme) SATA portů. U obou desek je z tohoto počtu celkem 6 s podporou nového standardu SATA 6.0 Gbps. Komunikaci s ostatními počítači obstará gigabitový Ethernet. Zvukový výstup nabídne osmikanálové audio (7.1). Podporováno bude i USB 3.0, přesný počet portů zatím určen nebyl.


(Čtyři velmi důležitá tlačítka - O.C., core unlock, start, reset)

Asus na CEBITu zatím představil pouze předprodukční vzorky a ještě stále obě desky „ladí“, avšak v době vydání nových Phenomů by již měly být k dispozici. Ceny jsou zatím otázkou, rozhodně počítejte s cenami v rozmezí 5-10 tisíc korun.

Zdroj: TCM, Tweakers.net