Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CeBIT v obrazech - chlazení komponent

5.3.2009, redakce SHW, aktualita
CeBIT v obrazech - chlazení komponent
Opomenout nesmíme ani novinky z oblasti chladičů komponent. Ukázaly se někteří tradiční výrobci a především výstava japonské společnosti Scythe byla velmi zajímavá. Začneme ale známým švýcarským Arctic Cooling. Od něj byl k vidění Accelero...
Opomenout nesmíme ani novinky z oblasti chladičů komponent. Ukázaly se někteří tradiční výrobci a především výstava japonské společnosti Scythe byla velmi zajímavá. Začneme ale známým švýcarským Arctic Cooling.



Od něj byl k vidění Accelero Silencer Pro, jenž je však dle slov pracovníků společnosti určen pouze pro prodej s kartami, tedy ne samostatně. A jak můžeme sami vidět, zde je nainstalován na GeForce 9500 GT.



Pak je tu Arctic NC, jenž vypadá na chladič grafických karet, ovšem jedná se o chladič notebooků se dvěma 60mm radiálními ventilátory a čtyřmi USB sloty. Cena se má pohybovat kolem 30 USD.



Novinky Arctic Cooling zakončí model Accelero L2 Pro - low-endový chladič grafických karet určený pro ATI i NVIDIA. Očekávat bychom tedy měli spíše tichý provoz než výkon.


Akasa Apache

Společnost Akasa měla ve vitrínkách již nám známé modely chladičů, avšak přece se našla novinka - Apache. Dle popisku má jít o ventilátory a vůbec systém splňující armádní požadavky, což můžeme brát s velkou rezervou, ale minimálně malý model vrtulníčku se vedle ventilátorů dobře vyjímá. Inspirací pro nové zakřivení lopatek 120mm ventilátorů byla, jak jinak, společnost Noctua, jejíhož úspěchu si povšiml ještě také Thermaltake.


Nabídka různých chladičů Cooler Master

Cooler Master se blýskl velmi poutavou výstavou, avšak ne příliš z oblasti chlazení PC komponent, jako spíše serverových modelů. Tato firma ale vystavila i nějaké speciality, jež si uvedeme později.



Zde naopak vidíte nabídku nových ventilátorů společnosti Enermax. Ty využívají nadstandardní počet lopatek a po vnitřím okruhu rámečku mají připevněny SMD LED.



Nakonec je to slíbená společnost Scythe. V popředí je možné spatřit nedávno vypuštěný "rohový" chladič Scythe Kama Angle, což je taková věžovitá verze známého Kama Cross. To jen na rozjezd.



Pak tu máme pasivní chladič Ninja Fanless VGA Cooler pro grafické karty se šesti samostatnými heatpipe a také nový Kama Grandcross pro procesory. Jeho starší verze však příliš úspěsná nebyla a tato vypadá, že by mohla mít rovněž problémy s protékáním vzduchu skrz hustě uložená žebra.



Tu máme další nálož v podobě CPU chladiče Godhand, kde se Scythe evidentně inspiroval u vlastního modelu Orochi, pouze místo "krychle" stvořili "placku" s rovněž 10 heatpipe a nad ně uložili velký ventilátor. Tato verze ale vypadala na prozatimní prototyp. A pak je tu aktivní chladič grafických karet se 4 heatpipe a nízkoprofilovým ventilátorem.

Nakonec Scythe přišlo také s Ninja Wire se vzhledem tradičního škrtícího zařízení, na což by se tento drát dal klidně použít, kdyby vám tedy na rukojetích nevadily zpětné háky. Účelem je totiž zavěšení chladiče na skříň, aby ten tak příliš nepáčil slot ze základní desky. Vidět jej můžete třeba zde.



Nakonec si ze světa chlazení ukážeme vodní chlazení ve skříni Thermaltake Element S. Stejný výrobce zde použil CPU blok PW880i, GPU blok WB300, pak WB200 pro čipovou sadu a doplnil to systémem AquaM1.