Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CeBIT v obrazech - co se nevešlo

6.3.2009, redakce SHW, aktualita
CeBIT v obrazech - co se nevešlo
Na závěr si ukážeme několik produktů, s nimiž zakončíme naše ohlédnutí za veletrhem CeBIT 2009, i když ten bude probíhat až do neděle. Figurovat zde bude především společnost Cooler Master, jejíž výstava byla velmi různorodá a originální....
Na závěr si ukážeme několik produktů, s nimiž zakončíme naše ohlédnutí za veletrhem CeBIT 2009, i když ten bude probíhat až do neděle. Figurovat zde bude především společnost Cooler Master, jejíž výstava byla velmi různorodá a originální.


Cooler Master iBASE ECX800

Jednak je to odolný průmyslový počítač do vlhkého a prašného prostředí iBASE ECX800. Ten využívá procesory Intel Core 2 Duo, mobilní sadu Intel 945GM na desce formátu ECX, až 2 GB paměti DDR2 a nabízí VGA port a obvyklá I/O rozhraní. Systém byl ponořen v akváriu pouze zpola, takže je otázkou, co vlastně všechno vydrží. Ve vodě by se alespoň takto mohl pěkně chladit.



Druhý systém byl již nepoměrně zajímavější. V upravené skříni ATCS 840 se skvělo celkem pět malých základních desek Intel DQ45EK osazených procesory Intel Core 2 Quad Q9400 (2,66 GHz). Celkem to tedy bylo 20 jader využitelných třeba v kanceláři pro 5 zaměstnanců (každý může mít 2 monitory), nebo jako clusterový systém.



Dále byly jednotlivé systémy osazeny 2 GB paměti DDR2-800, disky Seagate Momentus 5400.3 s kapacitou 80 GB, o napájení se postaral zdroj Cooler Master Real Power M1000 a chlazení má na svědomí CaseKing, jenž složil speciálně upraveného "vodníka".



Dream Cheeky zase zaujal širokou nabídkou různých USB zařízení, či lépe řečeno blbůstek. Mohli jsme tak vidět různé USB kanóny, či raketové základny, piánka, šachy, ledničky, ohřívače hrnků, USB huby, atp atp. Bohužel, řada zařízení vypadala jako z tržnice a jeden by se je vůbec styděl položit na svůj stůl. Tržnicová kvalita se ale ostatně dala očekávat.



Zde se můžeme podívat na možnosti grafického adaptéru Matrox M9140 s podporou výstupu na 4 monitory ve stylu rozšířeného desktopu.



Systém Funtoro do auta prezentovala společnost MSI. Jedna stanice, již na fotografii vidíte dole, dokáže obsluhovat 3 dotykové displeje v celém autě, jež mohou pracovat nezávisle na sobě a zahrnují dotykové ovládání. Navíc se jednotlivé stanice dají pospojovat dohromady a využít i v podstatně větších dopravních prostředcích.



A nakonec se letmo mrkneme na nettop MSI WindBox, jenž je na rozdíl od klasických nettopů této firmy v podstatně menší a užší skříni. Ta se navíc podobně jako Asus Eee Box může namontovat pomocí VESA na zadní stranu monitorů. Využit je samozřejmě procesor Intel Atom N270, starší sada Intel 945GSE a ICH7M, až 2 GB DDR2, 2,5" pevný disk a také VGA port. Bohužel zde není digitální obrazové rozhraní, což nám bylo zdůvodněno tím, že jde přeci jen o low-end, kde se šetří, na čem se dá.

S tím se ale osobně nemohu smířit, protože jednak se již přeci jen píše rok 2009 a potom jde také o komfort použití společně s kvalitou obrazu, která při vyšších rozlišeních může jít razantně dolů.