Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CeBIT v obrazech - úložné HDD systémy

5.3.2009, redakce SHW, aktualita
CeBIT v obrazech - úložné HDD systémy
Úložných systémů využívajících klasické pevné disky bylo na CeBITu pomálu, pokud nabídku srovnáme s flash paměťmi a samozřejmě nebudeme brát v potaz firemní řešení, jež v našem hledáčku nebyla. Své produkty z oblasti normálních USB, FireWire...
Úložných systémů využívajících klasické pevné disky bylo na CeBITu pomálu, pokud nabídku srovnáme s flash paměťmi a samozřejmě nebudeme brát v potaz firemní řešení, jež v našem hledáčku nebyla.



Své produkty z oblasti normálních USB, FireWire či eSATA boxů pro pevné disky předvedla společnost Akasa, z jejíž nabídky nám však byly jako novinky prezentovány spíše chladiče/stojany pro notebooky.



Můžeme si zde tak všimnout několika boxů převážně černé barvy, jež však figurují i v nabídce dalších firem, takže nejde o nic výjimečného. Zaměřme se tedy spíše na firmu Mvix.


Nabídka Mvix

Ta na svém stánku předvedla několik úložných zařízení zasahujících spíše do oblasti multimediální zábavy. Dočkali jsme se Wi-Fi konektivity, streamování videa, hudby či zobrazování obrázků v obývacích pokojích.

Pak se ale blýskly společnosti QNAP a následně RaidSonic, od nějž se vzhledem k domácímu prostředí a širokému poltforiu dala čekat rovněž široká prezentace.


QNAP a jeho Turbo NAS

QNAP předváděl ve velké míře své vícediskové systémy řady Turbo NAS. Na obrázku nahoře to je 2U rackTS-809U-RP pro 8 disků se zabudovaným iSCSI, 256bitovým AES šifrováním, dvěma Gb LAN a interním RAID kontrolérem. Vedle něj máme šestidiskový TS-639 Pro, jenž se vyznačuje stejnými vlastnostmi včetně podpory Hot-Swap a nakonec pod nimi to je opět osmidiskový TS-809 Pro, jenž se specifikacemi rovněž neliší.



Dále však QNAP uvedl také své diskové servery UioStor. Nahoře je zachycen model UioStor-5020 využívající 1,6GHz CPU od Intelu, paměti DDR2 a systém na bázi Linuxu. Pomocí dvou Gb LAN portů se k němu mohou připojit bezpečnostní kamery, takže zaměření je jasné. Nechybí tedy ani software pro ovládání těchto kamer a RAID je samozřejmostí.



Menší verzí je UioStor-201 pro dva disky s také možností využití RAID. Po všech stránkách se tedy jedná o menšího a méně výkonného bratříčka systému UioStor-5020.



Z nabídky RaidSonic to bylo především velmi masivní kovové úložiště pro 8 pevných disků značky Stardom, což jsou produkty orientující se spíše na firmy a je to na nich také vidět.



Pro nás zajímavější bude spíše značka Icy Box od téže firmy. Obrázek nahoře zachycuje model IB-MP3012HD, což je multimediální přehrávač s podporou formátů MKV, H.264 a jiných, streamování pomocí protokolu SMB a moderními obrazovými a zvukovými výstupy. Data zprostředkovává firemní box pro 2,5" disky (součást dodávky) vkládaný z boku a také integrovaná čtečka karet.



Nakonec si ukážeme model Icy Box IB-MP309-HW, což je podobný model vybavený i dálkovým ovladačem a čipem Sigma Design EM8635 pro dekódování MKV, VC1, WMV9 či H.264.