Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CeBIT v obrazech - základní desky podruhé

4.3.2009, redakce SHW, aktualita
CeBIT v obrazech - základní desky podruhé
Nyní pokračujeme s představováním zajímavých základních desek a jako první se ukáže ASUS Rampage II Extreme pro procesory Core i7. Podobné základní desky hrály na CeBITu prim a výrobci se jimi oháněli na všechny strany. Tato deska se svým...
Nyní pokračujeme s představováním zajímavých základních desek a jako první se ukáže ASUS Rampage II Extreme pro procesory Core i7. Podobné základní desky hrály na CeBITu prim a výrobci se jimi oháněli na všechny strany. Tato deska se svým způsobem podobá novinkám od společnosti MSI, jak ostatně zanedlouho uvidíme.


ASUS Rampage II Extreme

Jde především o provedení chlazení, které bylo stvořeno s ohledem na další komponenty, tedy karty a chladič procesoru. Systém chlazení má tedy nízký profil, aby ničemu jinému nevadil, a tím se "rozplácl" po základní desce. Pod hlavním napájecím konektorem pak můžeme vidět tlačítka Power, Reset a tzv. TweakIT ovladače pro přetaktování, jež si deska půjčila z původního modelu Rampage Extreme.


Jetway NF76-N1G6-LF

Dnes nejpoužívanějším procesorem pro malé desktopy a netbooky je bezesporu Atom a produkty s ním jsme viděli doslova na každém rohu. Občas se ale objevily i výjimky, jako například základní deska od Jetway, jež využívá CPU VIA Nano L2200 a čipovou sadu VIA VX800 (800MHz FSB) s integrovaným grafickým jádrem Chrome9 HC (podpora DirectX 9).

Do desky je možné vložit klasický DIMM modul DDR2 s frekvencí 667 MHz a kapacitou až 2 GB. Deska je evidentně formátu mITX, tedy 170 x 170 mm.


Jetway BI-600

Druhý model Jetway je již pro nepoměrně náročnejší zákazníky. Jedná se o BI-600 se socketem pro procesory Intel Core i7 a čipovou sadou Intel X58 Express + ICH10R.


MSI G7P55-DC

Novinkou je model MSI G7P55-DC s novou generací známého DrMOS, dvoufázovým napájením pamětí a čipové sady, efektivním napájením procesoru (dle údajů až 95 procent), atp.



Se základními deskami je ale také spojen USB modul Winki jako protipól ExpressGate od společnosti ASUS. MSI si Winki sama vyvinula na bázi OS Linux, ale funkce, které nabízí, jsou v podstatě standardní. Během několika málo sekund si tedy budete moci pomocí Winki nabootovat základní OS, v němž bude možné prohlížet WWW stránky, komunikovat přes internet, atp. Na stánku MSI byla tato perlička demonstrována na sestavě MSI P45 Platinum, R4650-MD512Z, Core 2 Extreme QX9770, ...

Nutno poznamenat, že Winki bude použito také na přicházejících noteboocích MSI X320, X340 a X340 Pro.


Bližší pohled na modul Winki

Nakonec to v této aktualitě bude základní deska MSI Eclipse Plus, již jsem měl na mysli, když jsem hovořil o podobnosti s deskami ASUS, konkrétně Rampage II Extreme. Eclipse Plus také nabízí nízkoprofilové chlazení čipové sady a napájení a také dole vpravo (stříbrné čtverečky) má tlačítka pro zapnutí, reset, zapnutí "zeleného režimu" či přetaktování.


MSI Eclipse Plus