Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cena pamětí NAND Flash má i nadále růst

15.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Cena pamětí NAND Flash má i nadále růst
Analytická firma působící na DRAMeXchange vydala zprávu, dle níž transformační fáze pro podniky vyrábějící paměti NAND Flash ještě zdaleka neskončí a vzhledem k neutuchající poptávce má cena těchto pamětí dále růst.
Tato transformační fáze znamená především přechod na nové výrobní technologie, a to především paměti 3D NAND Flash, respektive vrstvené paměti, díky nimž může dále pokračovat navyšování jejich kapacity. Asi nejlépe je na tom v tomto ohledu Samsung, ale taková Toshiba začala tyto paměti vyrábět později a i když mohutně investovala do nových továren, to se pochopitelně neprojeví hned. Dle analytiků z DRAMeXchange tak má cena spotřebitelských pamětí NAND Flash i za tento kvartál růst o cca 10 procent, za což bude moci především poptávka ze strany výrobců mobilních telefonů, ale také kvůli naplňování skladových zásob OEM PC výrobců.





Nastává tak scénář, před kterým analytikové varovali už před mnoha měsíci. Transformační fáze způsobuje nedostatek pamětí MLC NAND Flash i nových 3D TLC NAND Flash, na něž se aktuálně přizpůsobují výrobní kapacity výrobců. Z toho důvodu se na trh dostane i méně počítačů PC vybavených SSD, jejichž roli převezmou staré dobré HDD, případně hybridní SSHD. Od jejich výrobců se ale i tak očekává, že budou skupovat všechna SSD, která se jim dostanou pod ruku, aby si tvořili zásoby, což bude ceny dále šroubovat nahoru.

Pro celý tento rok se tak očekává, že ceny SSD rozhodně nepůjdou dolů a také jejich kapacita má stagnovat. Na konci roku pak má být mix MLC NAND a 3D TLC NAND na trhu už cca 25 ku 75 procentům, což už povede k tomu, že v příštím roce se ceny konečně uvolní a začnou klesat. Alespoň to se předpokládá na DRAMeXchange.

Na našem trhu se zvyšující se ceny pamětí NAND Flash pochopitelně také projevují, a to nejčastěji tak, že průměrné ceny SSD rostou a ty minimální přinejlepším stagnují. Toto zdražování je spíše skokové, přičemž poslední takový skok přišel v únoru a dle těchto zpráv tak můžeme očekávat další zvyšování cen. Jeden příklad za všechny:

Graf ceny produktu Samsung SSD 750 Evo 2,5 120GB SATA III MZ-750120BW poskytuje server Heureka.cz



Zdroj: CTimes