Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cena výroby jednoho čipu od společnosti Intel činí „pouhých“ 40 dolarů

14.9.2005, Marek Štelčík, aktualita
Cena výroby jednoho čipu od společnosti Intel činí „pouhých“ 40 dolarů
Společnost In-Stat, která je zaměřená na analyticko statistické průzkumy trhu ukázala zajímavé výsledky. Jedná se o výrobní náklady čipů jednoho z gigantů a to firmy Intel. Společnost Intel má v současné době tři fabriky na výrobu 90nm čipů...
Společnost In-Stat, která je zaměřená na analyticko statistické průzkumy trhu ukázala zajímavé výsledky. Jedná se o výrobní náklady čipů jednoho z gigantů a to firmy Intel. Společnost Intel má v současné době tři fabriky na výrobu 90nm čipů a v roce 2006 bude mít další čtyři na výrobu 65nm čipů. To však již víme, teď se vraťme k již zmiňovanému průzkumu, který odhalil, že výrobní náklady na jeden čip Intelu činí "pouze" 40 amerických dolarů a to i navzdory rostoucím cenám na trhu. Zdražuje se stavba nových továren a dalších součástí s výrobou čipů souvisejících, přesto výrobní náklady zůstávají konstantní a to 40 dolarů již od roku 2003.



To zapříčiňuje neustále se snižující velikost čipů, protože jeden wafer poslouží k výrobě více čipů. To je tedy hlavní důvod, který udržuje cenu stejnou. V roce 2004 si Intel uvědomil, že přechod na 90nm výrobní proces a 300mm wafer mu ušetřil více než miliardu dolarů, uvedl McGregor ze statistické společnosti. Cena je to zajímavá hlavně proto, že finální produkty vyšší třídy se prodávají až za cenu 500-600 dolarů. V tom jsou již totiž zahrnuty náklady na výzkum, vývoj, testování, reklamu, balení a vývoz.

Zdroje: www.tomshardware.com, www.vr-zone.com, www.xbitlabs.com, www.theinquirer.net, news.zdnet.com