Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cenová válka výrobců komponent sníží ceny PDA!

29.11.2002, Petr Hájek, článek
Cenová válka výrobců komponent sníží ceny PDA!
Podle pana H. T. Cho, prezidenta společnosti High Tech Computer (HTC) produkující nejvíce PDA na světě, se mají v nebližší době v PDA oblasti odehrát některé zajímavé změny. Pokud jde o předpovídání situace na trhu PDA, pak patrně nenajdeme povolanější osoby...
Jelikož se na světovém trhu objevuje stále víc a víc výrobců LCD panelů, baterií a mikroprocesorů, ceny PDA musí nevyhnutelně spadnout, míní p. Cho. Dále se domnívá, že přibližně za rok bude high-endový PDA přístroj s vestavěným WLAN k dostání za 299 USD a usuzuje, že tzv. smart handheld devices - tedy mobily a smartfouny - se nestanou spotřebním zbožím, jako se jím stalo obyčejné PC. A proč vlastně? Z jednoduchého důvodu, spotřebitelům totiž u podobných zařízení docela dost záleží na vzhledu a pocitu, jaký budou z designu mít. Tento posun neabsolvovaly notebooky a neprojdou jím nejspíše ani výše uvedené typy. Jinak řečeno, pro většinu lidí je vzhled velice důležitou věcí, i když to možná vědomě nepřipustí.

Zajímavý názor, ve kterém je určitě kousek pravdy, no řekněte sami, když si kupujete PC, vzhled case určitě není to první na co myslíte, naopak u mobilů design zajímá většinu lidí na prvním místě nebo je to dokonce nedejbože to jediné, o co jim jde. To jsou ty předplacenky rodinným příslušnicím, které vůbec nezjímá, jaké vylomeniny můžou dělat v servisním menu nějakého legendárního GSM kusu.

Pesimisty, kteří tvrdí, že se PDA nikdy nijak zvlášť nerozšíří, musím zklamat, protože pravidelně rostoucí zisk firmy HTC za poslední kvartály jasně mluví za to, že svět touží po stále vychytanějších PDA, které si kupuje stále více lidí.

Pokud Vás zajímají podrobnosti a ekonomické detaily, prostudujte zdroj.
Zdroj: DigiTimes