Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny karet RX Vega nafukují už distributoři

24.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Ceny karet RX Vega nafukují už distributoři
Dosud není jasné, z jakého konkrétního důvodu rostou ceny karet RX Vega do závratných výšin. Lze předpokládat, že to bude vlivem více faktorů, mezi něž se nyní zařadili i distributoři, kteří nabízí karty prodejcům i za mnohem vyšší ceny, než jsou ty koncové.
Aby bylo jasno, základní verze referenčního Radeonu RX Vega 64 má dle AMD stát na americkém trhu ideálně 499 dolarů a pro RX Vega 56 má platit 399 dolarů (bez daně). Jenomže někde se ceny karet RX Vega 64 vyšplhaly až přes tisíc dolarů a ukazuje se, že opravdu ne všechno lze svalit pouze na těžaře kryptoměn, pro které je Vega 64 čistě z hlediska výkonu ta nejlepší herní desktopová karta, kterou si mohou pořídit. Zde však krom ceny závisí také na spotřebě při těžbě, ale to tu nebudeme rozebírat. 
 
 
Faktura zveřejněná serverem techPowerUp ukazuje, že někteří distributoři se nerozpakují samotným prodejcům dodávat referenční RX Vega 64 třeba za 675 USD, což je případ firmy Ma Laboratories Inc. ze San Jose. Čili ať se samotný prodejce snaží sebevíc, musel by se sám okrást, kdyby chtěl prodávat tyto karty za ceny blízké tomu, co slíbilo AMD. 
 
Je tak zřejmé, že problém nastal už někde na cestě mezi továrnou a distributorem, který by měl prodejci ve skutečnosti dodávat RX Vega 64 za cenu výrazně pod 499 USD. Je také jasné, že čím výše v dodavatelském řetězci jdeme, tím větší vliv na něj má samotné AMD a právě to by se mělo v ideálním případě zasadit o dodržení prodejní ceny, ovšem na to má krátké ruce. 
 
Českým zákazníkům, pokud nechtějí nakupovat ze zahraničí, ale toto všechno může být stejně zatím naprosto ukradené. Ukazuje se totiž, že RX Vega pro český trh stále ani nejsou na cestě. Ceny se sice drží relativně nízko, pokud jde o karty Sapphire a ne MSI, ale s dostupností je to velice špatné. Dříve obchody uváděly, že první karty RX Vega 64 budou naskladněny 28. srpna, což vzbuzovalo dojem, že možná přijdou společně s RX Vega 56, které právě v tento den budou oficiálně vypuštěny na trh. Jenomže nyní, pokud už je nějaké datum vůbec uvedeno, jde o 22. září. Je tak zřejmé, že RX Vega jen tak nebudou. 
 
Pokud ale chcete svou herní kartu, můžete ji mít, stačí sáhnout po konkurenci. Na našem trhu lze poměrně snadno najít karty, jako například MSI GeForce GTX 1080 GAMING X 8G, jejichž cena se alespoň drží na úrovni, kde byla i před odstartováním nové kryptotěžební mánie. Zvýšené ceny platí pro GTX 1060, ale ty se už také pomalu vrací alespoň na hladinu, kde byly předtím, což platí i pro GTX 1070 a co se týče GTX 1080 Ti, ceny mnoha z nich se drží už měsíce na stále stejné úrovni a alespoň nerostou.