Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Červnové tipy pro výhodný nákup

19.6.2007, Petr Popelka, článek
Červnové tipy pro výhodný nákup
Každý je rád, když výhodně nakoupí. Cílem tohoto článku je upozornit na pár zajímavých produktů, jejichž nákup lze v těchto dnech považovat za opravdu výhodný (především z hlediska poměru ceny ku výkonu).
V tomto článku se podíváme na pár zajímavých komponent, které se v současné době dají zakoupit ve většině českých e-shopů. Představíme si celkem dvě základní desky, dva procesory a dvě grafické karty. Jedna věc všechny tyto produkty spojuje - v současné době mají velmi příznivý poměr cena/výkon, což bývá pro platícího zákazníka jedním z nejdůležitějších faktorů. Cílem není provést průřez všemi platformami ve všech cenových hladinách (od toho máme naše pravidelné měsíční průvodce). Cílem je doslova "vypíchnout" pár produktů, které by rozhodně neměly být opomenuty, pokud je v plánu upgrade nebo nové PC a je kladen důraz především na výborný poměr ceny ku výkonu (high-endovými komponentami se tedy zabývat nebudeme). Uvedené ceny jsou vždy včetně 19% DPH.


Základ pro kvalitní HTPC


Prvním produktem, na který se zaměříme, je základní deska formátu microATX společnosti ASUS s označením M2A-VM. Je určena pro méně náročné uživatele, disponuje socketem AM2 s podporou všech současných desktopových procesorů společnosti AMD a je osazena novou čipovou sadou AMD690G. Díky tomu se pyšní integrovaným grafickým jádrem ATI Radeon x1250, které nejen že nabízí lehce vyšší výkon než konkurenční nVidia GeForce 7050, ale také zaručuje bezproblémové přehrávání HD videa a práci s HD DVD či Blue-Ray disky díky plné podpoře HDCP.

Grafický čip však není ani zdaleka jedinou předností. Deska disponuje čtyřmi sloty pro DDRII paměti a čtyřmi SATA 3Gbps porty. Je rovněž vybavena gigabitovou síťovou kartou, celkem deseti porty USB 2.0 a 5.1 HD zvukovým čipem. Rozšíření je pak možné díky slotu PCI-E 16x pro grafikou kartu, slotu PCI-E 1x a díky dvou slotům PCI.



Tato deska se dá v současnosti pořídit za velmi pěknou cenu nepřekračující 1 600,- Kč. Tuto základovku si rozhodně nekoupí žádný overclocker nebo náruživý hráč, může se ale například stát ideálním základem pro HTPC. Za zmínku určitě stojí i "sestřička" v podobě desky Asus M2A-VM HDMI, u které najdeme navíc HDMI port, YPbPr TV-out , dva porty Fire-Wire a také zhruba o 300,- Kč vyšší cenu.


Schopný podvozek pro C2D


Dnešním druhým produktem je rovněž základní deska, avšak narozdíl od té předchozí je směřována do rukou právě overclockerům a lidem, pro které jsou standardní takty něčím nemyslitelným. Jedná se o model společnosti Gigabyte nesoucí označení GA-965P-DS3P, disponující socketem 775 s oblíbenou čipovou sadou P965, přičemž je určena zejména pro současné nejvýkonější procesory Intel Core 2 Duo. Dnešní tip se bohužel prozatím nemůže týkat desky s novou čipovou sadou Intel P35, neboť ceny jsou vyšší a rozdíly ve výkonu prozatím zcela minimální (každopádně nelze zapomínat, že přináší podporu pro nadcházející procesory Intelu vyráběné 45nm technologií). Nové technologie si zkrátka žádají svůj čas.

Gigabyte GA-965P-DS3P se řadí svými parametry a vybavením mezi dva přímé konkurenty v podobě Gigabyte GA-965P-DS3 a Gigabyte GA-965P-DS4. Model DS3 v této chvíli není příliš výhodný s přihlédnutím k podstatně horšímu vybavení desky a jen nepatrně nižší ceně, naproti tomu DS4 nenabízí kromě propracovanějšího systému chlazení vůbec nic navíc, avšak cena je ve většině obchodů přibližně o 700,- Kč vyšší.



Deska je vybavena čtyřmi sloty pro DDRII paměti, nabízí možnost připojení osmi SATA zařízení s rychlostí přenosu až 3Gbps, nechybí ani gigabitová síťová karta, FireWire řadič a osmikanálový zvuk. Dále je vybavena dvěma sloty PCI-E 16x pro grafickou kartu. Nenechte se však zmást, neboť první slot nabízí celých 16 linek, avšak druhý pouze 4 linky (jedná se nativně o slot PCI-E 1x a další tři linky jsou "vypůjčeny" ze zbývajících tří slotů PCI-E 1x). Velmi příjemná je ale skutečnost, že se tato deska může pyšnit použitím výhradně bezkapalinových kondenzátorů a kvalitní filtrací napájení procesoru. Jak jsem již zmiňoval na začátku, deska má prakticky stejný layout jako dražší DS4, výrobce pouze ušetřil na chlazení. Proto pokud nemáte peněz nazbyt a hledáte cenově výhodnou desku pro C2D s výbornými možnostimi přetaktování, je pro vás Gigabyte GA-965P-DS3P za 3 100,- Kč jasnou volbou.

Pozn.: Při případném objednávání nové desky trvejte na poslední revizi (tj. rev.3.3), která přináší nativní podporu pro procesory s 1333MHz FSB!


Výkonná grafika za pár korun?


Ten, kdo by čekal, že pod tímto titulkem najde některou z nových karet GeForce 8500/8600, musí být zklamán, protože tomu tak nebude. GeForce 8500GT je vyloženě Low-Endová karta, 8600GTS zase nemůže konkurovat se svou vysokou cenou, snad jedině GeForce 8600GT s cenou lehce nad 3000,- Kč by mohla být zajímavá pro někoho, kdo si kartu přetaktuje a přiblíží se tím výkonu 8600GTS. Jakáže grafika má tedy cenu jen lehce převyšující výkonnostně nedostačující 8600GT? Ti z vás, kterým se vybavil Sapphire Radeon x1950GT, mají pravdu.

AMD/ATI svou cenovou politikou nahrává běžným zákazníkům a je potřeba toho náležitě využít. Radeon x1950GT zaostává jen minimálně za Radeonem x1950Pro, neboť rozdíl je prakticky pouze v taktech. Obě tyto karty nabízejí velice slušný herní výkon i přesto, že na trhu nejsou zrovna nováčky. V současné chvíli navíc nemají v dané cenové hladině přílišnou konkurenci. NVIDIA sice slibuje zlevnění svých karet, ale jen málokdo věří tomu, že se bude jednat o tak výrazné zlevnění, aby to pozici Radeonů x1950 nějak výrazně ohrozilo. Z pomyslného trůnu je ale zřejmě sesadí připravovaný Radeon HD2600, který by se měl na pultech našich obchodů objevit v nadcházejících týdnech a který slibuje stejně zajímavou cenu i výkon, avšak s podporou DX10. Tato skutečnost ale nic nemění na faktu, že zejména Radeon x1950GT v této chvíli vyniká výborným poměrem cena/výkon a rozhodně se nejedná o špatnou koupi.



Radeon x1950GT je určen pro sběrnici PCI-Express, jeho jádro nese označení RV570(LE) a tiká na rovných 500MHz. DDRIII paměť dosahuje velikosti 256 MB s taktem 600 MHz (1200 MHz efektivně) a pro komunikaci mezi jádrem a paměťmi se využívá 256-bitová sběrnice. Model Sapphire Radeon x1950GT s 256MB pamětí seženete již za cenu pod 3 400,- Kč. Snad jedinou nevýhodou této karty je poměrně hlučné a nepříliš účinné chlazení. Pokud by vám tato skutečnost vadila, možná vás chytne za srdce model XpertVision (Palit) Radeon x1950GT 512MB s cenou jen o 300,- korun vyšší, avšak dvojnásobnou pamětí a podstatně kvalitněji provedeným (navíc velmi tichým) chlazením. U výrobců jako je XpertVision (Palit) však musíme v našich končinách počítat s poněkud horší dostupností. Karty Radeon x1950Pro mají sice o párset korun vyšší cenu, ale jsou díky vyšším taktům vhodné zejména pro ty, kteří neholdují přetaktování.


Lamač srdcí jménem 8800GTS


Pro ty z vás, které Radeon x1950GT neoslnil a chtějí zamířit ještě výše, je tu již vyloženě High-Endová NVIDIA GeForce 8800GTS 320MB. Tato karta se řadí po bok GeForce 8800GTX a nenabízí o tolik horší výkon. Jelikož se jedná o grafickou kartu nové architektury s podporou DX10, nemusíte se bát, že byste v současné době měli s nějakou hrou problémy a to i ve vyšších rozlišeních. Pokud uvažujete o koupi GeForce 8800GTS, je prakticky jedno jakého výrobce zvolíte, protože drtivá většina používá referenční PCB i chladič.



Čip karty nese označení G80 a tiká na frekvenci 500MHz. Celkem 320MB DDRIII paměti je taktováno na 800MHz (1600MHz efektivně) a s jádrem komunikuje prostřednictvím 320-bitové paměťové sběrnice. Pokud se pro tohoto drobečka rozhodnete, nesmíte opomenout fakt, že celá řada karet GeForce 8800 se neřadí mezi zrovna úsporný hardware a je tedy nutné si k ceně karty v mnoha případech připočíst i cenu zdroje, která bude přinejmenším překračovat hranici 1000,- Kč (v případě opravdu kvalitních zdrojů se jedná o částky spíše kolem 3 000,- korun, což není zrovna málo, ovšem kvalitní zdroj je základ a nesmí se za žádných okolností podceňovat).

Tato karta se dá v současnosti pořídit za velmi zajímavých 7 400,- Kč a to například v podání značek jako Gainward nebo Gigabyte. Za stejnou kartu, avšak s dvojnásobkem paměti (celkem tedy 640 MB), zaplatíte zhruba o 2 300,- Kč více, což je poměrně velký finanční rozdíl, avšak zanedbatelný rozdíl výkonnostní.


Dvoujádro za hubičku


Dostáváme se k procesorům a zůstáváme u příjemné cenové politiky společnosti AMD/ATI, která nás v současnosti provází. Tématem této části bude procesor AMD Athlon 64 3600+ EE (Brisbane). Mnozí jistě namítnou, že mnohem více se vyplatí koupě zhruba o 200,- Kč dražší verze Athlonu X2 s označením 3800+, jelikož ta má dvojnásobnou L2 cache. Situace je trochu složitější, než se na první pohled zdá, protože v našich e-shopech se v současnosti prodávají dva různé Athlony 64 X2 3600+.



Jako první tu byl A64 X2 3600+ EE s jádrem Windsor, s 90nm technologií výroby, s frekvencí 2 GHz a s poloviční velikostí L2 cache (2x 256 KB). Dnešní tip pro výhodný nákup se ale týká procesoru A64 X2 3600+ EE s jádrem Brisbane, s novou 65nm technologií výroby, s taktem 1,9GHz a s 2x 512kB L2 cache. Tento procesor sice má o 100 MHz nižší frekvenci, bohatě nám to však vynahradí zdvojená L2 cache a především pak nový výrobní proces, díky kterému procesor méně hřeje, spotřebovává méně energie a dosahuje lepších výsledků při případném přetaktování. S cenou, která jen lehce překračuje 1800,- Kč, se tento procesor stává opravdu výhodným, avšak je potřeba mít oči na stopkách a objednat si ten správný.

Pozn.: Před zakoupením tohoto procesoru se ujistěte, že jej podporuje vaše základní deska, případně si ze stránek výrobce stáhněte poslední verzi BIOSu.


Fenomén jménem C2D


Dnešním posledním tipem je nejlevnější verze procesoru Intel Core 2 Duo s označením E4300. Tento tip je určen především těm, kteří rádi ženou svůj hardware až na samou mez možností, avšak jejich finance nejsou neomezené. E4300 je základní verze procesoru založená na jádře Conroe (Allendale), která tiká na frekvenci 1,8 GHz (200x9), disponuje celkem 2 MB vyrovnávací paměti L2 cache a využívá 800MHz sběrnici, čehož se dá využít právě pro přetaktování. E4300 se velmi dobře taktuje i na deskách, které nezvládají vysoké FSB (to je potřeba při taktování procesorů Intel C2D E6300/E6320, které mají vysoké FSB a nízký násobič - 266x7). Jednoduchými počty zjistíme, že pro 100% overclock tohoto CPU (z 1,8GHz na 3,6GHz) nám postačí zvýšit frekvenci FSB z 200MHz na 400MHz, což dokáže téměř každá deska osazená čipsetem i965P. Zvýšení frekvence procesoru o 100% vám ale bohužel nikdo nezaručí. Je potřeba klást důraz na chlazení, správné nastavení BIOSu a také je potřeba mít šťastnou ruku při nákupu - každý procesor, tj. každý jednotlivý kus, má trochu odlišné parametry a maximální takty se mohou značně lišit.



Procesor Intel Core 2 Duo E4300 se v těchto dnech s cenou pohupuje kolem rovných 3 000,- Kč. S trochou zkušeností a se špetkou štěstí může jeho výkon ve většině aplikací předčít například i E6700, který má sice 4 MB cache, ale cenu více jak dvojnásobnou. Pokud procesor nehodláte taktovat, mé doporučení padá spíše na vyšší modely dvoujádrových Athlonů, případně pak na modely C2D s vyšším taktem jako E4400, E6420, či E6600.


Tak a dostali jsme se až na závěr dnešních tipů pro výhodný nákup. Věřím, že mnohým z vás tato doporučení mohou přijít vhod, avšak pokud se ani jeden z výše uvedených produktů zrovna nehodí do návrhu vašeho nového počítače nebo pro plánovaný upgrade, doporučuji se před samotným nákupem co nejvíce o daných produktech informovat. Ono bohužel vždy neplatí, že to, co vám doporučuje nějaká reklama nebo přímo prodejce, je pro vás opravdu tou nejlepší volbou. Víc hlav víc ví, proto alespoň na pár minut sedněte k internetu a vyhledejte si co nejvíce informací, případně navštivte i naše odborné diskuzní fórum, kde vám jistě znalí uživatelé rádi poradí. Čím více informací si před nákupem opatříte, tím pravděpodobnější je, že později nebudete litovat.

Zda se obdobné Tipy pro výhodný nákup budou na SHW objevovat pravidelně záleží především na vás, čtenářích. Proto v diskuzi pod článkem rádi uvítáme vaše názory, návrhy na zlepšení i kritiku.

Uvedené ceny jsou vždy včetně 19% DPH a byly čerpány z následujících e-shopů: www.100mega.cz; www.ab-com.cz; www.alfacomp.cz; www.alza.cz; a www.czechcomputer.cz.