Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CES 2007: Sony představuje 27" OLED televizor

10.1.2007, Architect, aktualita
CES 2007: Sony představuje 27" OLED televizor
Po dlouhé promlce v oblasti nové generaci zobrazovacích zařízení se objevují první vlaštovky velmi očekávané OLED technologie. Společnost Sony prezentuje na CES 2007 spolu s 11ti palcovými panely SVGA (1024×600) i neuvěřitelně tenkou 27...
Po dlouhé promlce v oblasti nové generaci zobrazovacích zařízení se objevují první vlaštovky velmi očekávané OLED technologie. Společnost Sony prezentuje na CES 2007 spolu s 11ti palcovými panely SVGA (1024×600) i neuvěřitelně tenkou 27 palcovou OLED televizi s kontrastem větším než 1 000 000 : 1, což je velký skok kupředu oproti dnes nejlepším LCD monitorům. Televize má nativní rozlišení 1920×1080 (16:9) a jasem 600 cd/m² (při bílé obrazovce 200 cd/m²). Zpracování barev je 10-bitové. A reprodukce barev má být "větší než 100%".


OLED displeje jsou opravdu tenké ...


... a mají skvělé barevné podání


Na CESu 2007 se objevily také vzorky menších OLED displejů od LG Philips LCD.

S masovou produkcí AMOLED displejů by měly tento rok začít i firmy Samsung SDI, CMEL, Toppoly a TMD. Ovšem zde se počítá s poněkud menšími obrazovkami. Firma Samsung bude SDI nabízet v modelech od 2 do 2,6 palců. Japonsko by se tedy mělo stát první zemí, kde se budou prodávat OLED televizory, ovšem podle deníku DailyTech to nebude dříve než v roce 2008.

Použiji zde pro připomenutí shrnutí Pavla Kovače ze zprávy o technologii OLED: "Neexistují pozorovací úhly, odezva je neznatelná, homogenita perfektní a kontrast nekonečný. Jedinými zápory jsou tedy omezená životnost, kterou však bude kompenzovat cena (výrobní náklady jsou oproti LCD směšné) a pouze softwarová regulace, kterou však lze vyřešit kvalitnějším zpracováním obrazu."

Podle průzkumu společnosti DisplaySearch bude výroba OLED displejů v roce 2010 kolem 200 miliónů kusů. I přes slibovanou nízkou výrobní cenu OLED displejů budou AM OLED asi o 40% dražší u klasických LCD monitorů.

Další technologií budoucnosti v oblasti displejů je i SED. Toshiba, jakožto hlavní společnost podílející se na jejich vývoji, ovšem čelí obvinění o porušení patentu firmy Nano-Proprietary, která má technologii SED displejů patentovanou a dala souhlas k vývoji a výrobě pouze firmě Canon. Ovšem Canon vytvořil partnerství s Toshibou a ti by se měli tak stát v budoucnu hlavními výrobci SED monitorů.

Zdroje: DailyTech, Oled-display, Svět hardware