Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Češi si odvezli ceny z mezinárodní soutěže Intel ISEF

19.5.2009, Jan Vítek, aktualita
Češi si odvezli ceny z mezinárodní soutěže Intel ISEF
Nadace společnosti Intel vyhlásila vítěže soutěže pro mladé vědce, která se konala v rámci veletrhu vědy a techniky Intel ISEF (International Science and Engineering Fair) v Renu. Porota vybírala z celkem 1561 účastníků z 56 světových zemí...
Nadace společnosti Intel vyhlásila vítěže soutěže pro mladé vědce, která se konala v rámci veletrhu vědy a techniky Intel ISEF (International Science and Engineering Fair) v Renu. Porota vybírala z celkem 1561 účastníků z 56 světových zemí a mezi nimi vynikli češi ve dvou kategoriích.



A rovnou první místo si v oblasti elektronického a mechanického inženýrství z celkem 278 týmových projektů odnesli Marek Votroubek, Petr Bubeníček a Jan Král z Gymnázia Aloise Jiráska v Litomyšli. Ti přišli s projektem EMSARobot - dálkově řízeným vozidlem s uchopovacím zařízením. V kategorii jednotlivců pak dosáhl Jan Nezval ze Střední odborné školy průmyslové v Prostějově na čtvrté místo za programovatelnou ohýbačku háčků.

Pak to byl také Smart Framework pro Web2.0 Vojtěcha Víta a Štěpána Šindeláře z Gymnázia Arabská v Praze, který zaujal porotu a vedle něj i projekt zabývající se rozkladem antibiotik v odpadních vodách pomocí UV záření. S tím přišel Jan Justr z Gymnázia v Brně-Řečkovicích. Tyto dvě práce dostaly ocenění od Lemelsonovy nadace za kreativitu, technologickou inovaci a komerční naději.

Intel také dal k dispozici videozáznamy, jež můžete vidět zde.

Zdroj: TZ Intel