Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Český NÚKIB označil aplikaci TikToku za vysokou bezpečnostní hrozbu

12.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Český NÚKIB označil aplikaci TikToku za vysokou bezpečnostní hrozbu
S varováními před TikTokem se roztrhl pytel. Zakázán byl na citlivých zařízeních v USA, Kanadě i Evropské unii, přidává se i náš Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), který rovněž varuje před jeho použitím.
Sociální síť TikTok se sice snaží přesvědčit svět, že data svých uživatelů neposílá do Číny, ale čím dál tím větší množství zemí jí to nevěří. V posledních týdnech tak byla tato aplikace zakázána na zařízeních zaměstnanců ve mnoha státních a jiných úřadech. Zákaz se tak objevil např. v USA, Kanadě nebo i Evropské unii. Tam jde konkrétně o mobilní zařízení více než 30 tisíc zaměstnanců Evropské komise. S varováním přichází i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

TikTok logo
ilustrační foto, autor: Ivan Radic, CC BY 2.0, přes Flickr
 
Na základě vlastních zjištění i informací od partnerů se rozhodl TikTok označit jako hrozbu na vysoké úrovni. Jde o to, že je zde nebývalé množství shromažďovaných dat, jde také o způsob, jakým jsou sbírána, a nepřidává ani právní a politické prostředí v Číně. NÚKIB tak doporučuje zakázat TikTok na zařízeních s přístupem do regulovaného systému, a to jak pracovních, tak i soukromých, která se využívají k pracovním účelům. Vyzývá i veřejnost, aby zvážili používání této aplikace na svých přístrojích.
 
Zdroj: nukib.cz


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.