Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chartered začne s produkcí procesorů AMD v roce 2006

3.11.2005, Milan Šurkala, aktualita
Chartered začne s produkcí procesorů AMD v roce 2006
V listopadu 2004 uzavřely společnosti AMD a Chartered dohodu, podle které měl Chartered vyrábět procesory AMD. Firma AMD totiž dlouhodobě zápasí s nedostatečnými výrobními kapacitami. Chartered k výrobě procesorů použije svou továrnu Fab...
V listopadu 2004 uzavřely společnosti AMD a Chartered dohodu, podle které měl Chartered vyrábět procesory AMD. Firma AMD totiž dlouhodobě zápasí s nedostatečnými výrobními kapacitami.



Chartered k výrobě procesorů použije svou továrnu Fab 7 v Singapuru. Ta pracuje s 90nm technologií a 300mm wafery. AMD licencuje společnosti Chartered technologii Automated Precision Manufacturing (APM). Tato technologie snižuje čas potřebný k převedení procesorů z papíru na křemík (jinak řečeno jde o rychlejší zavádění nových technologií do výroby), zvyšuje výtěžnost a snižuje náklady na výrobu. Technologii APM může CHartered použít pro všechny své výrobky, které produkuje v továrně Fab 7 s výjimkou produktů přímo soupeřících s produkty AMD (non-AMD x86 procesory a Flash paměti).

Tato dohoda pomůže AMD opět o něco zvýšit výrobní kapacity (nedávno otevřela novou továrnu Fab 30), to umožní získat větší podíl na trhu. Hector Ruiz se netají tím, že v blízké době (tak do tří let) by se chtěl přiblížit k třetinovému zastoupení na trhu. Zatím má AMD 18-20%. Produkce v továrně Fab 7 by měla být zahájená v druhé čtvrtině roku 2006.

Zdroj: www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.