Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
5.4.2023, Milan Šurkala, aktualita
ChatGPT může být dobrým sluhou, ale je také rizikem. Společnost Samsung se s tím setkala už několikrát, kdy její zaměstnanci vyzradili chatbotovi interní informace, které by takovým způsobem rozhodně neměli sdílet.
Jirka-77 (1150) | 8.4.20238:52
Mě to takhle nefungovalo. Když jsem začínal s GPT, tak jsem mu věřil že co neví, může se dozvědět. Neznal přehradu Rozkoš, tak jsem mu dal základní informace, ale v příštích dnech je pořád nevěděl, tak jsem došel k závěru, že danou informaci asi musí číst mnohokrát, aby ji přijmul. Máte snad někdo zkušenost, že by si informaci od uživatele zapamatoval?
Odpovědět0  0
mch81 (423) | 8.4.202323:22
Možná nestačí, když to tam dá jeden člověk, ale těžko říct. Ale stalo se mi, že něco nezná a když se na to člověk zeptá explicitně, tak už to najednou zná... Konkrétně jsem se ptal, kolik je na zemi Prah, odpověď byla, že město Praha je akorát u nás. Když jsem se zeptal na tu v Oklahomě, tak už ji najednou znal.
Odpovědět0  0
mch81 (423) | 8.4.202323:26
Zkusil jsem teda i tu Rozkoš. Funguje to fakt zvláštně, nejdřív tvrdí, že něco nejspíš neexistuje a když se na to člověk zeptá dostatečně konkrétně, tak k tomu detaily vysype. Jenže pokud to zná, tak se na to nemusí ptát....

Co je Rozkoš?

Slovo ­"rozkoš­" se obvykle používá k popisu intenzivního a příjemného pocitu uspokojení nebo potěšení, který může mít různé podoby, jako jsou fyzické, emocionální nebo estetické. Tento pocit může být vyvolán různými zdroji, jako jsou jídlo, umělecká díla, romantické vztahy nebo sexuální prožitky. Rozkoš může být chápána jako hluboké uspokojení, které se projevuje jako pocit celistvosti, naplnění a štěstí. Je to slovo s pozitivními konotacemi a obvykle se používá k vyjádření intenzivního a uspokojivého prožitku.

A místo?

"Rozkoš­" může také být jménem nějakého místa, ale toto slovo se jako název místa obvykle používá jen velmi vzácně a je tedy nepravděpodobné, že byste našli nějaké místo s tímto názvem. Nicméně, existují místa, která jsou pojmenována podobně, například hotel nebo restaurace s názvem ­"Rozkoš­" nebo podobně, ale tyto názvy jsou spíše výjimkou než pravidlem.

Vodní nádrž.

Ano, existuje vodní nádrž v České republice pojmenovaná ­"Vodní nádrž Rozkoš­". Nachází se v Královéhradeckém kraji v blízkosti města Dvůr Králové nad Labem. Vodní nádrž Rozkoš je jednou z největších vodních ploch v České republice a je využívána k rekreaci, rybaření a vodním sportům.
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1150) | 9.4.202318:08
Jiný význam slova mě samozřejmě napadl ještě před otázkou, tak jsem se ptal na přehradu Rozkoš a tvrdil mě že je to přehrada v severních čechách s pitnou vodou pro Liberec a další dny podobný blbosti.
Hádám že to má fakt jako zkušenosti, že tu informaci musí vidět mnohokrát nebo z mnoha zdrojů a fakt to natrénovat, taky by bylo blbý kdyby věřil každému jen tak.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4985) | 9.4.202318:56
Tak on je trochu problém i v tom, že se snažíte to používat k účelu, ke kterému to není úplně určeno ­(neříkám, že vůbec, ale ten účel je trochu jinde­). Je to generativní AI, která má vytvářet nové věci, ne jen vypisovat ty staré. Síla ChatGPT je ve vytváření osnov, návrhů, zestručnění obsahu, zajímavé výsledky to předvádí v programování, je to pomocník pro tvorbu nových věcí... Při psaní dotazů je potřeba být dost konkrétní a postupně se dopracovávat k cíli, opravovat chyby,.. ­(obzvlášť, když to může být dvoj nebo víceznačné­). Není to vyhledávač, je to spolutvůrce nového obsahu, spíše Vám může pomoci odstranit tvůrčí blok při nahození osnovy nového textu, zbytek ale musíte udělat sám.
Odpovědět0  0
mch81 (423) | 9.4.202319:08
Však se to ale prezentuje jako naučený systém schopný odpovídat na otázky. Jenže občas z toho padají nepřesnosti až blbosti. Pokud člověk reálie zná, tak to pozná. Jenže pokud to neví, tak dostane nějakou odpověď, ale není poznat, z čeho se vychází a jak ověřit, že to je pravda.
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1150) | 10.4.202311:33
Na Bingu to je asi částečně určený i k vyhledávání. Odpoví a přidá odkazy i když ve své podstatě je vhodnější na ty tvůrčí výmysly. Chápu, že se povedlo vyrobit první větší dílo, které úspěšně komunikuje a zrovna se to povedlo s takovýma vlastnostma vhodnějšíma víc jen na něco. Přesto má i vlastnosti, že umí odpovídat na nějaký ty znalosti lidstva, které natrénoval a to po textových robotech bude chtít hodně lidí, nejen studentů. Já chci AI ­(AGI­) která bude všechno znát, bude rozumět mým otázkám, bude dobře odpovídat, bude rozlišovat kvalitu svých znalostí a ideálně když tomu bude rozumět, bude mít představivost a díky tomu bude schopná řešit i tu fyziku a vím že to je zatím naprostý sci­-fi. Přesto tak využívám GPT, Bing, protože nemám nic lepšího.
Takový kreslící Dall­-e neumí nakreslit dvanáctiúhelník, který jsem potřeboval, ani čtverec, takže tuhle AI využít nemůžu i když není nic lepšího.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4985) | 10.4.202317:52
Ano, Bing AI už je určen na vyhledávání, ale také pracuje poněkud jinak než ChatGPT. Tam je ta generativní AI určena pro převyprávění nalezených odkazů do vět se zveřejněním odkazů, odkud ty údaje vzal. Opět se ale musíte ptát nějak rozumně, myšlenky Vám to číst nebude.
Odpovědět0  0
mch81 (423) | 8.4.202323:48
Tohle je taky dobré... Ty Libčice nad Cidlinou snad ani neexistují. Libčice jsou u Vltavy za Prahou a pak ještě Libice nad Cidlinou, ale ani jedno s tématem nesouvisí...



Kde se vlévá Jizera do Vltavy?

Jizera se vlévá do Vltavy v Mělníku, které se nachází přibližně 35 kilometrů severně od Prahy. Toto místo se nazývá soutok Vltavy a Jizery a je turistickou atrakcí této oblasti.

To je ale Labe.

Máte pravdu, omlouvám se za můj omyl. Jizera se ve skutečnosti vlévá do Labe a ne do Vltavy. Je to v oblasti u města Libčice nad Cidlinou, které se nachází přibližně 30 kilometrů severovýchodně od Prahy.

To je ale Káraný.

Je mi líto, znovu jsem se zmýlil. Jizera se do Labe vlévá skutečně v oblasti Káraného, který se nachází v okrese Mělník na levém břehu Labe. Konkrétně se soutok nachází zhruba 2 km severně od Káraného. Děkuji vám za upozornění a omlouvám se za nepřesnost.
Odpovědět0  0
Bendom (6) | 6.4.20239:03
Ne chatGPT, ale zaměstnacni mohou způsobit únik dat.
Odpovědět0  0
ut131313 (8) | 5.4.202318:39
Copak Samsung, ale zeptejte se co tam vložila FBI, CIA, DEA, ... :­-)
Odpovědět0  0
mch81 (423) | 8.4.202323:20
Ty hlavně čtou, co tam píší ostatní, ne? :­-)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.