reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chystá Apple handheld?

17.2.2004, Petr Hájek, článek
Chystá Apple handheld?
Již před několika měsíci se objevily první náznaky, že se společnost Apple chystá v roce 2004 konečně vydat svůj další handheld. Nyní vyšly najevo některé další doplňující detaily poskytující o údajně chystaném PDA ucelenější obrázek. Dle zdroje by zařízení mělo běžet na operačním systému, jež je popisován jako "podobný OS X" a objevují se i domněnky, že bude založen na Linuxu.
Velikost paměti RAM není známa, ale přístroj by měl obsahovat miniaturní vestavěný HDD, podobný jako třeba u přehrávačů řady Apple iPod. Podle všeho má jít o véčko ve stylu Sony Clié PEG-UX50, kdy na jedné straně bude displej rozlišení HVGA (480 x 320 pixelů) a na druhé klávesnička. Jak je u podobných zařízení většinou zvykem, i zde by mělo jít libovolně rotovat s displejem a klávesnice rovněž slibuje absolutní pohyblivost, takže PDA prý půjde z módu "krajinka" se vzhledem notebooku hravě přetočit do tabletovského módu "portrét" s klávesnicí vzadu. Pro rozeznávání psaného vstupu zde bude technologie Apple Inkwell.

U handheldu nemá chybět nativní podpora přehrávání QuickTime i MPEG4 videa, kterážto funkce dostává s vestavěným minidiskem úplně nový rozměr. Někdo se domnívá, že Apple dokonce může vypustit i přístroj funkcemi připomínající spíše multimediální přehrávač a sekundárně fungující též jako PDA. Předpokládá se přítomnost FireWire, USB a Bluetooth. Je samozřejmé, že handheld bude schopen synchronizovat s patřičnými aplikacemi na Mac OS X. Přístroje bychom se prý měli dočkat již v průběhu července, cena zatím neznámá.

Troška historie...

Přístroje z řady Apple Newton byly jedny z prvních handheldů vůbec a dřívější CEO firmy, John Sculley, dal tehdy vzniknout termínu "PDA." Ale společnost Apple se stáhla z trhu handheldů již v roce 1998 a od té doby se nejméně jednou ročně objevují "zaručené" zprávy, že Apple nahradí původní řadu Newton. I když minulý rok nynější CEO Apple, Steve Jobs, řekl, že se firma chce soustředit spíše na možnost kvalitní synchronizace skrze iSync a na vlastní vývoj handheldů se nehodlá nijak zaměřovat, příznivci Apple tiše doufají, že má firma v záloze i nějaké to handheldové překvapení...
Zdroj: Brighthand