Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chytré lampy jsou dobíjeny kroky kolemjdoucích a fungují jako Wi-Fi hotspoty

19.11.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Chytré lampy jsou dobíjeny kroky kolemjdoucích a fungují jako Wi-Fi hotspoty
Podle amerického startupu EnGoPlanet už klasickým pouličním lampám odzvonilo. Ty moderní získávají energii ze slunce a dokonce také z kroků kolemjdoucích. Jejich funkce ovšem nekončí u svícení, mohou sloužit jako bezdrátové hotspoty nebo k nabíjení smartphonů.
Americký startup EnGoPlanet vyvinul novou generaci pouličních lamp, která je napájena z obnovitelných zdrojů energie a má výrazně univerzálnější využití než jen svícení. Pro testování prototypů si společnost vybrala město Las Vegas, další takové lampy jsou instalovány ve Filadelfii, Saint Louis a Ománu. V budoucnu by se ovšem chytré lampy mohly objevit také v afrických vesnicích, které mnohdy nemají ani přístup k elektrické síti. Prvním výhodou nového pouličního osvětlení je jeho ekologický provoz. LED osvětlení je napájeno z baterie, která je přes den dobíjena pomocí solárních panelů umístěných v horní části lampy. Doplňkovým zdrojem mohou být dokonce kroky kolemjdoucích. Pod povrchem chodníku jsou nainstalovány destičky, které přeměňují kinetickou energii na elektrickou, přičemž jeden krok může vygenerovat až 7 W. Technologie by tedy měla být využívána především na rušných místech, jako jsou zastávky veřejné dopravy, bulváry či okolí známých památek.





Jednotlivé lampy nejsou propojeny, každá si tedy vyrábí i spotřebovává vlastní energii. Podle autorů projektu provoz veřejného osvětlení po celém světě ročně vyprodukuje více než 100 milionů tun oxidu uhličitého, naproti tomu nové lampy ani gram. Na provozu jedné lampy může město ročně ušetřit desetitisíce korun za elektrickou energii. Musíme ovšem počítat s tím, že pořizovací náklady budou výrazně vyšší a životnost baterie nejspíš nebude delší než několik let každodenního provozu. Ani s ekologickou stopou lamp to nebude zase tak růžové, neboť výroba baterií a solárních panelů, stejně jako jejich následná likvidace, není k přírodě zrovna nejšetrnější. Přesto se jedná o chvályhodný krok i s přihlédnutím k tomu, že lampy nebudou ve veřejném prostoru plnit zdaleka jen funkci osvětlovací.





Své využití totiž najdou také ve dne, kdy mohou napájet Wi-Fi hotspoty či bezpečnostní kamery. Bezplatně si na místě mohou také dobít svůj mobilní telefon či jiné drobné elektronické zařízení. K tomuto účelu mohou být některé lampy vybaveny bezdrátovou nabíjecí podložkou a dvojicí USB portů, které jsou pomocí krytky chráněny před nepřízní počasí. Na sloup mohou být integrovány také nejrůznější senzory sloužící ke sběru informací o znečištění vzduchu a jiných dat. Pracovníci městských služeb mohou na dálku sledovat nejen tyto naměřené údaje, ale také stav nabití baterií. Na dálku lze lampy také ovládat, například měnit barvu osvětlení v případě konání nejrůznějších událostí. Společnost EnGoPlanet má připravena řadu designů i provedení pouličního osvětlení. Připravena může být také lavička s plánkem města, jehož osvětlení by bylo rovněž napájeno z obnovitelných zdrojů.

Celkem 300 tisíc dolarů na instalaci těchto lamp do míst, kde zcela chybí elektrická síť, shánějí autoři na webu Indiegogo.


Zdroj: Futureentech.com, Engadget.com