Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína chce celosvětový systém sledovacích QR kódů v boji proti COVID-19

25.11.2020, Milan Šurkala, aktualita
Čína chce celosvětový systém sledovacích QR kódů v boji proti COVID-19
Čínský prezident Xi Jinping na summitu G20 chtěl prosadit, aby se zavedl celosvětový systém QR kódů pro sledování zdravotního stavu obyvatelstva. Mělo by se tak zamezit dalšímu šíření nemoci COVID-19.
Na summitu G20 se objevil i čínský prezident Xi Jinping, který by rád přišel s celosvětovým systémem sledovacích QR kódů pro obyvatele. Cílem je zamezit dalšímu šíření koronavirové nákazy a nemoci COVID-19. Sama Čína už podobný systém používá od konce letošní zimy a jde o přidělování QR kódů např. v rámci aplikací AliPay od Alibaby nebo WeChat od Tencentu. Ten může být zelený, oranžový/žlutý nebo červený. A podle jeho úrovně má pak člověk příslušná omezení.
 
Xi Jinping
autor: Palácio do Planalto, CC BY 2.0, přes Wikimedia Commons
 
Není jasné, jak by si Xi Jinping přesně představoval fungování celosvětového systému, ale ten čínský funguje tak, že uživatel musí nahlásit svůj pohyb za posledních několik dní, vyplnit také dotazník ohledně svého zdravotního stavu a některé z nich vyžadují dokonce selfie. Pokud je vše v pořádku, dostane zelený QR kód. Pokud je naopak známo, že je infikován a nemocný, má červený a jsou mu odepřeny veřejné služby, cestování a další věci, čeká ho také 14denní karanténa. Příbuzní a ti, kteří s nakaženým přišli v nedávné době do styku, jsou pak oranžoví a mají 7denní karanténu. Spousta služeb se tak nyní v Číně poskytuje jen s prokázáním "zelenosti".
 
Sami lidé v Číně jsou mnohdy nespokojeni s tím, že dostávají červenou barvu bez toho, aniž by k tomu byl důvod. Také rostou obavy z dalšího prohloubení sledování a trasování lidí, což může být překážkou i pro mezinárodní systém. Podle zpráv z Číny jsou zdejší systémy QR kódů spolu se zdravotními a cestovními záznamy sdíleny i s policií. Některá města mají v plánu nasadit podobný systém prokazování způsobilosti dokonce trvale.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.