Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína chytla pašeráka, snažil se do země dostat 596 Xeonů za 28 milionů Kč

24.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
Čína chytla pašeráka, snažil se do země dostat 596 Xeonů za 28 milionů Kč
Další pašerácký případ v Číně chtěl do země dostat opravdu obrovské množství výkonných procesorů Intel Xeon. Celníci zde zadrželi pašeráka s téměř 600 serverovými procesory v hodnotě desítek milionů Kč.
Pašování elektroniky do Číny není ničím neobvyklým. Jednak tu máme americké bany na některé technologie, jednak někteří chtějí obejít daňový systém. Před dvěma lety tak byl jeden Číňan chycen se 160 procesory Intel Core na svém těle, loni se našel "expert" s dokonce 256 čipy Intel Core. Poslední případ šel ale ještě dál, pašerák totiž tajně převážel dokonce 596 serverových procesorů Intel Xeon. Jejich hodnota měla být okolo 1,2 mil. USD, což odpovídá přibližně 28 milionům Kč. Nevíme přesně, jaké typy procesorů to byly, nicméně z uvedených čísel se dá usuzovat průměrná cena okolo 45-50 tisíc Kč.
 
Pokud by byl tento pašerácký pokus úspěšný, znamenal by daňový únik ve výši 380 tisíc USD (8,8 mil. Kč). K pokusu došlo v Shenzhen Bay na hranici s Hong Kongem a podezřelé vozidlo muselo projít rentgenem, který našel podezřelý náklad v oblasti přístrojové desky. Celníci pak vůz fyzicky prohlédli a našli zde téměř 600 těchto procesorů, což ho pasuje na jeden z největších [odhalených] pašeráckých pokusů.
 
V dnešní době velkého zájmu o AI je navíc zájem o podobné výkonné procesory velmi značný, což může jejich ceny na trhu ještě dále navyšovat, a v případě úspěchu si tak pašerák mohl přijít na velké množství peněz. Tento si ale nejspíše "vydělá" až na 7letý pobyt ve vězení.
 
Zdroj: wccftech.com, obrázek (AI DALL-E 3)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.