Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína jde po třech Petaflop systémech

26.4.2007, Bohumil Federmann, aktualita
Čína jde po třech Petaflop systémech
Pod tímto názvem zveřejnil server TheInquirer článek o výstavbě (spíš rozšíření, inovaci či doplnění) tří superpočítačů v Číně. V minulosti stačilo překonat Gigaflop výkonu k dosažení výkonnostního vrcholu a dnes by to snad nestačilo ani...
Pod tímto názvem zveřejnil server TheInquirer článek o výstavbě (spíš rozšíření, inovaci či doplnění) tří superpočítačů v Číně. V minulosti stačilo překonat Gigaflop výkonu k dosažení výkonnostního vrcholu a dnes by to snad nestačilo ani pro TOP-10000. A kde by měly být systémy s Petaflop výkony?


ilustrační foto

1. Olympijské hlavní město, Peking, bude mít jeden, nejspíše pod ochranou čínské akademie věd, kde je Lenovo (v minulosti koupilo PC divizi společnosti IBM) úřadující vůdce výpočetních výkonů s rozsáhlým 1000 - CPU Itanium Quadrics systémem.

2. „Peněžní hlavní město Šanghaj" má předpoklady pro další Petaflop. V jeho superpočítačovém centru běží již nyní dva počítače, každý z nich má přes 100 Teraflop.

3. Jako třetí adept je tu podnikavá jižní provincie slavné kantonské kuchyně a chytrých obchodníků, teď nejbohatší město Shenzen (se 7milióny obyvatel). Možná bude mít svůj vlastní systém s Petaflop výkonem v Galaktickém výpočetním středisku založeném známým Steveem Chenem.

Na expanzi čínského zboží a průmyslu si pomalu zvykáme. Je ale škoda, že jde spíše o nelegální dovozy a podřadné zboží. Kvalitnější zboží se dováží spíše cestou legální, které se často bráníme. Je zřejmé, že Čína je nyní hnacím motorem nejenom IT průmyslu, a že to myslí vážně, je zřejmé. Navíc jde o značnou prestiž podpořenou olympiádou v hlavním městě Pekingu. Jak se to podaří, na to si rok počkáme.

Zdroj: TheInquirer