Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína nedovolila Qualcommu převzít NXP, k fúzi nedojde

27.7.2018, Milan Šurkala, aktualita
Čína nedovolila Qualcommu převzít NXP, k fúzi nedojde
Sešlo z jedné z největších akvizic elektronických firem v historii, Qualcommu a NXP. Čína totiž jako jediná toto sloučení nedovolila a Qualcomm se tak stáhl. Spekuluje se o tom, že může jít o pokračování obchodní války mezi USA a Čínou.
Americká společnost Qualcomm už v říjnu 2016 oznámila záměr odkoupit holandskou firmu NXP Semiconductors. Šlo by o jednu z největších akvizic mezi výrobci čipů v historii za 44 miliard dolarů. I proto byla celá událost bedlivě sledována antimonopolními úřady a musela být schválena. Akvizici během dvou let schválily všechny státy s výjimkou jediného, Číny. Termín k jejímu vyjádření vypršel v tento čtvrtek, Čína (její ministerstvo obchodu) však nevydala vůbec žádné oficiální stanovisko, termín "nestihla". Poněvadž ale zuří obchodní válka mezi USA a Čínou, vypadá to, že Čína nechala termín vypršet schválně a jde o odplatu za obrovskou pokutu pro čínské ZTE i nová dovozní cla na čínské zboží, která zavedl americký prezident Donald Trump. Čína něco takového popřela.
 
Logo Qualcomm
 
Společnost Qualcomm tedy nabídku na převzetí stáhla, lhůta už nebyla prodloužena a společnosti NXP zaplatí odškodné 2 miliardy dolarů. Dostane svému slibu a od akcionářů zpět vykoupí akcie v hodnotě 30 miliard dolarů. Akcie už na to reagovaly zhruba 7% nárůstem (s mírným poklesem v after-marketu). Společnost NXP bude také vykupovat své akcie, v tomto případě půjde o hodnotu 5 miliard dolarů. V případě této společnosti klesla hodnota akcií o 5,7 % (v after-marketu zatím stoupla zpět o 1 %).
 
Připomeňme, že nedávno se dokonce jednalo o tom, že sám Qualcomm se stane předmětem akvizice a koupí jej společnost Broadcom. Tento obchod zatrhl Donald Trump např. i z obavy, že Qualcomm pak přestane být pod vedením Broadcomu inovativní a Čína v telekomunikacích převálcuje USA.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.