Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Číňané nezabezpečili 3000 strojů těžících litecoiny za $1.000.000 denně

3.9.2017, Milan Šurkala, aktualita
Číňané nezabezpečili 3000 strojů těžících litecoiny za $1.000.000 denně
Holandský bezpečnostní výzkumník našel na internetu obrovskou těžařskou farmu čítající téměř 3000 strojů. Ty patrně těžily litecoiny, jenže majitelé je nezabezpečili a stroje byly volně přístupné přes telnet.
Těžba bitcoinů a jiných virtuálních měn je dnes hodně populární činnost, vždyť výrobci kvůli tomu představují i speciální edice svých grafických karet. Někteří rovnou nechávají pracovat velké farmy těžařských strojů s velmi výkonným hardwarem. Holandskému bezpečnostnímu výzkumníkovi Victoru Geversovi se podařilo jednu z takových farem najít na internetu. Zajímavé je na tom ale především to, že těchto 2893 strojů nemělo chráněný přístup přes Telnet, majitelé je nechali volně přístupné bez hesla.
 
Litecoin Bitcoin logo
 
Podle jeho průzkumu všechny stroje patřily do jednoho těžařského poolu a patrně je vlastnila jedna společnost. IP adresy všech strojů napovídaly na čínský původ. Kdo přesně je ale majitelem celé farmy, není jasné. Na základě zjištěných údajů se předpokládá, že se zde těžily litecoiny pomocí speciálního ASIC ZeusMiner THUNDER X3. Výpočty napovídají, že takové množství strojů mohlo generovat lehce přes 1 milion dolarů denně, což je opravdu velmi pěkná suma.
 
Vyplynulo také to, že stroje už někdo dříve našel a snažil se sem neúspěšně nainstalovat  malware a zadní vrátka. Teprve až po objevu strojů holandským výzkumníkem však byl telnetový přístup zabezpečen a stroje by nyní měly být v bezpečí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.