Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínská mise k Marsu je úspěšná, Tianwen-1 dosáhla orbity rudé planety

11.2.2021, Kateřina Hoferková, aktualita
Čínská mise k Marsu je úspěšná, Tianwen-1 dosáhla orbity rudé planety
Dalším státem po Spojených arabských emirátech, který s průzkumnou sondou doletěl letos v únoru k Marsu, je nyní Čína. Čínská mise Tianwen-1 včera úspěšně dosáhla oběžné dráhy rudé planety. 
První čínská mise, která dorazila k Marsu, slaví úspěšné dosažení cíle své dlouhé cesty vesmírem, která odstartovala v červenci minulého roku s pomocí čínské rakety Dlouhý pochod 5. Sonda Tianwen-1 dorazila 10. února 2021 na oběžnou dráhu Marsu, stalo se tak přibližně den poté, kdy orbity rudé planety dosáhla i sonda ze Spojených arabských emirátů, jež bude mít za úkol zkoumat tamější klima a atmosféru. Čínská mise ale na rozdíl od té ze SAE počítá i s přistáním na povrchu Marsu, sonda je totiž složena z družice, přistávacího modulu a průzkumného roveru. 
 
Sonda pořídila snímek Marsu ze vzdálenosti dvou milionů kilometrů
 
Čínská národní vesmírná agentura plánuje vyslat na povrch planety rover o hmotnosti 240 kilogramů, který je vybaven mnoha přístroji, mezi nimiž je například meteorologická stanice, podpovrchový radar nebo kamera s vysokým rozlišením. Rover by se měl Marsu dotknout za několik měsíců (pravděpodobně v květnu) v oblasti Utopia Planitia na severní polokouli. 
 
Čína v rámci mise také plánuje do roku 2030 dopravit získané vzorky z Marsu na Zemi, kde je bude možné podrobně analyzovat a pátrat například po potenciálních známkách života nebo porozumět historii rudé planety. Další misí, která má k Marsu v průběhu února dorazit, je projekt NASA Perseverance. Rover Perseverance by měl podobně jako čínská sonda také přistát na povrchu Marsu a NASA taktéž plánuje dopravit vzorky hornin na naši planetu. 
 
Orbiter mise Tianwen-1 by měl být provozuschopný minimálně po dobu jednoho roku na Marsu, což je po přepočtu přibližně 687 pozemských dní. Rover, který bude studovat povrch planety, by měl odhadem vydržet alespoň 90 dní na Marsu, to je asi 93 pozemských dní.

Zdroj: bbc.com, space.com