Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínská PDA - díl I. – foto PDA V98C

12.11.2002, Michael Rada, článek
Čínská PDA - díl I. – foto PDA V98C
Dnešní článek je prvním z třídílné minisérie, popisující produkty vycházející z dílny čínského výrobce kapesních počítačů, společnosti Power Wisdom Group. PDA dnes najdete na světě snad už opravdu všude!
Pro začátek stručné technické specifikace:
  • barevný displej 160x160, 65536 barev
  • 33 MHz procesor
  • RAM 8MB, ROM 8MB
  • dobíjitelný akumulátor
  • digitální kamera se CMOS senzorem 320x240 či 160x120 pixelů
  • rozměry 190 x 70,5 x 14 mm



Jak vidno z údajů uvedených výše, toto PDA je evidentně určené pro méně náročné zákazníky a uživatele. Přesto si dokáži velmi dobře představit, že by podobnou "hračkou" mohli být vybaveni např. techničtí servisní pracovníci, kteří by díky integraci digitální kamery mohli vzniklé problémy okamžitě konzultovat se svými kolegy. Prodejci např. chladicího nábytku by pak mohli obrazově snadno komunikovat přímo s výrobcem, který by doporučil ideální sestavu odpovídající potřebám a vkusu zákazníka.

Jistě jste zaregistrovali, že ve výše uvedených technických specifikacích schází informace o použitém operačním systému. Tento byl totiž vyvinut přímo výrobcem a jeho výhodou je např. kompatibilita s dokumenty typu Word. Použitý OS se nazývá Junior Xplore a nejblíže má k PALM OS. V98C umožňuje samozřejmě i správu e-mailů a jejich čtení včetně příloh. A protože je určeno primárně pro čínský trh, nabízí toto PDA plnou podporu čínského jazyka, což v tomto případě znamená schopnost rozeznat a zobrazit 4.000.000 čínských znaků (těch 8MB ROM tam asi nebude jen tak pro srandu, pozn. PH =). Standardně dodáván je i velmi obsáhlý čínsko-anglický slovník.

Výrobce se snažil na trh přivést výrobek umožňující jak běžnou správu osobních dat, za pomoci PIM aplikací, tak i možnost zaznamenávat a evidovat obrazové informace zachycené integrovanou kamerou. Pro podporu "obrazů" je již v základní nabídce zahrnut velmi dobře udělaný software a tak se toto PDA v případě potřeby promění v elegantní rám na zachycené obrazy - jak statické, tak i pohyblivé, které lze též integrovanou kamerou zachytit.

Informace, které budete na tomto PDAčku procházet nemusíte ani zdaleka vkládat pouze sami, ač toto PDA nepatří mezi tzv. chytré telefony, lze se s ním připojit třeba prostřednictvím vhodného mobilního telefonu s IrDA portem a následně můžete prohlížet sránky buďto v obvyklém HTML, nebo dokonce i WAPu.

Co se velmi líbí mně osobně, je funkce převodu psaného slova na slovo mluvené. Integrovaný SW totiž dokáže bez problémů číst dokumenty ve Wordu, stejně jako např. e-maily a výrobce pracuje velmi intenzivně i na rozšíření funkčnosti do oblasti elektronických knih a dalších elektronických dokumentů.

Zajímavou funkcí je i možnost tvorby elektronických scénářů za podpory fotografií a videozáznamů získaných integrovanou kamerou, či možnost přiřadit si ke každému z kontaktů v adresáři tu správnou tvář.

Celkově vzato musím říci, že výše popisovaný přístroj je velice zajímavým kouskem hardware, přestože mám takový neodbytný pocit, že o dovozu do Evropy se asi uvažovat nebude.