Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
22.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
Čínská značka Moore Threads už nějakou dobu vyrábí své GPU MTT S80. Teoreticky by mělo jít o slušnou mainstreamovou kartu. Bohužel výkonem nestačí ani na minulý low-end a jak se zdá, ke zlepšení ovladačů nedošlo.
unreall (532) | 22.6.202315:11
Čo si Čína varila posledné desaťročia v rámci svojej zahraničnej politiky, to si dnes môže pomaly konzumovať.

Už začína moc vyskakovať a provokovať, kde sa len dá. Treba jej dať jednu otcovskú, nech nemá veľké oči ­(humor­) 😁

A veľa šťastia s grafikou, ktorá nedosahuje ani výkonu APU.
Odpovědět2  2
cdwN (585) | 22.6.202316:03
Hele, zůstaň příště jen u komentů hardwaru a ty politický připomínky vypusť a neprovokuj tady laskavě. Zase se toho někdo chytne a pak budeme špatní všichni ti, kteří nejásáme z pocitu nadřazenosti anglosaský části světa a vnucení svého způsobu myšlení jako jediného možného všem ­(taky humor­) :D
Odpovědět2  3
DavidM1 (160) | 23.6.20237:53
¨Jenže u zločinců z Pekingu nelze politiku oddělit od produkce protože Peking podporuje to že jejich firmy kradou a kopírují co se dá...Ovšem vlastní vývoj je někdy mírně řečeno nic moc:­) Takže laskavě neprovokuj s představou že Rejžák je inovátor století a je nadřazený západu tedy i nás.Odkud že je AMD,Intel,nVida? Že nejsou čínské? :­)
Ona i produkce chipu na svobodném Taiwanu je mnohem ale mnohem pokročilejší než má a bude mít medvídek Pú.Z Čínou to půjde jenom z kopce.
Odpovědět1  1
cdwN (585) | 23.6.20239:26
Nikde nepíšu, jak jsou Číˇňani skvělí a inovativní. Zločinci jsou všude a o to mi hlavně jde. Jen si neidealizovat, jak my ­"západ­" jsme skvělí a nepřekonatelní ve všem a všichni by se měli řídit podle nás. Navíc jsem uvedl, že je to sranda. Chce to nacházet se malinko nad věcí a nebejt zapšklej vůči svinstvu na jedný straně a svinstvo z druhý strany mít idealizovaný. Tady nikdo technologie nekrade, já vím. Jsme čestní a dokonalí a nikam tu svou demokracii neimportujeme :)
Odpovědět2  1
DavidM1 (160) | 23.6.202311:02
Kde na západě jsou civilní firmy přímo provázané a velmi pravděpodobně i řízené přímo státem či jeho armádou ?Viz. Huawei,směšný Honor či ZTE.Kde jinde je zlodějna a porušování patentů přímo řízené a vyžadované státem mimo Ruska a Číny...
A neboj.Režim v Číně směřuje ke svému konci a pravděpodobně bude potom i ta demokracie.:­) Bez ,,vývozu,, západu.
Čínan byl je a bude jenom ZLODĚJSKÁ KOPÍRKA. Naštestí západ se probudil a řada firem z Číny odchází.Co přichází je bída a úpadek na Rejžáka.
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (4982) | 23.6.202317:26
"Čínan byl je a bude jenom ZLODĚJSKÁ KOPÍRKA.­"

Všiml jste si, že není rok 2010, ale rok 2023? Čína, ať se nám to líbí nebo ne, je v některých technologiích dost vepředu, a je spíše jen otázkou času, kdy nás doběhne i tam, kde se jí to zatím nepovedlo. Jde to vidět např. v technologiích baterií a zatímco před lety Čína sprostě kopírovala evropská a americká auta, na které lepila svá loga, dnes je to Evropa a USA, kdo si licencuje čínské designy a lepí na ně evropské znaky.
Odpovědět0  0
DavidM1 (160) | 25.6.202312:49
Ano je 2023 což situace je pro Rejžáka mnohem ale mnohem horší než v roce 2010.Řada západních firem přišla na to že ,,levná výroba,, v Číně byla vykoupena čínskou špionáží a prostě z Číny výrobu přesunula jinam.KONEČNĚ západ uvalil na čínské firmy sankce a podle toho jak dopadl třeba Huawei je to více jak účinné.
A k těm autum:­) Myslíte ty auta která nesplňují základní normy běžných za západě? Ono v reálu jediný kdo montuje čínský křáp je Rusák před rozpadem...
Pokud se podívám na TOP technologických lídrů tak většina firem jsou západní.Takže Čína není ani zdaleka takový inovátor jak e snažíš marně idealizovat...
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4982) | 25.6.202319:32
"v Číně byla vykoupena čínskou špionáží a prostě z Číny výrobu přesunula jinam­"

No to sice byla, ale Číňan už dnes kopírovat nepotřebuje. Ten to vymyslí sám. Např. prodeje evropských aut v Číně klesají proto, že jsou pro Číňany příliš zaostalé. Čínské firmy staví továrny v Evropě, např. CATL vyrábí baterky v Maďarsku, různé čínské automobilky zde plánují i výrobu celých vozů.

"Myslíte ty auta která nesplňují základní normy běžných za západě?­"

Pokud nesplňují západní normy, jak je možné, že se na tom západě prodávají? Namátkou https:­/­/www.nio.com­/de_DE https:­/­/www.byd.com­/de Nemluvě třeba o tom, které všechny automobilky a značky koupili. Opravdu není rok 2010, je rok 2023.

"Ono v reálu jediný kdo montuje čínský křáp je Rusák před rozpadem... ­"

Tak např. tohle ­(https:­/­/www.elblesk.cz­/pony­/­) montují Češi v čínské licenci ­(resp. my jsme montovnou čínských technologií­). Americká firma ­(https:­/­/www.mullenusa.com­/mullen­-go­) zde převzala také čínský design. Dnes už USA­/EU dělají věci ­(nebo si nechávají dělat věci­), které byly vyvinuty v Číně a ne nutně vždy naopak. Čínské baterky do svých vozů montuje nebo plánuje montovat většina západních značek ­(např. taková Tesla je v některých modelech používá už 4 roky­).

"Takže Čína není ani zdaleka takový inovátor jak e snažíš marně idealizovat...­"

Je tak pro zajímavost, Čína registrovala v roce 2021 více mezinárodních patentů než USA nebo Japonsko. Může se Vám to nelíbit, mě se to také nelíbí, ale bohužel je to tak. Čína je technologicky v mnoha oblastech hodně vepředu. Podívejte se třeba na mobilní telefony. Tam v podstatě zdecimovala západ i Japonsko a Koreu a nerozsekala akorát Apple a Samsung. Po těchto dvou v podstatě už následující jen Číňa a někde vzadu nějaké západní zbytky.
Odpovědět1  0
kutil05 (1026) | 26.6.202316:27
Čína nemá vůbec šanci se k technologiím dostat legálně. To je jedna věc. Další je to, že už opravdu tak moc nekopírují, ale už mají vlastní vývoj. Ano jsou třeba v něčem pozadu, ale západ se na dnešní úroveň dostával desítky let, možná ze za nějakou dobu budeme divit a nebo taky ne, ale předjímat nic nejde.
Odpovědět0  0
cdwN (585) | 24.6.202310:27
Ta budovaná nenávist vůči Číňanům je cejtit všude a ničemu nepomůže. Takovejch lidí jako ty znám docela hodně. Naivky, co si myslí, jak se cokoli jiný, než to ­"podle našeho pohledu jediný správný­" musí logicky zhroutit. Ti lidi jen myslí jinak. To lidi jako ty nikdy nepochopí a pořád budou někomu vnucovat to svoje. Když to nepůjde po dobrém, tak je vybombíme :)
Odpovědět1  0
DavidM1 (160) | 25.6.202312:57
Podívej NAIVKO.Čína směřuje k neodvratnému zhroucení režimu z prostého důvodu že jejich populační křivka je neudržitelná.Stejně tak neudržitelný je obrovský sociálně ekonomický problém.Na jedné straně nepatrná skupinka zbohatlíků a jejich dětiček žijící západním stylem života,na druhé neskutečná chudoba značné části populace.A střední třída jim vymírá...
NAIVKA má za to DIKTÁTORSKÝ režim je udržitelný,ne není.Přes vše špiclování a restrikce vlastních obyvatel je osud současné Číny spočítaný.Mohou ovšem konec režimu urychlit když napadnout Taiwan...O čem ten směšný tlustý medvídek Pú mele pravidelně.
Čína je nebezpečná zločinecká diktatura což snad pochopí i pomaleji chápající:)
Odpovědět0  0
kutil05 (1026) | 26.6.202316:43
A vy myslíte, že je to problém těch firem, tedy podle vás spolupracují s vládou dobrovolně a nebo proto že musí. Napadlo vás, co by třeba mohly dokázat, kdyby mohly víc spolupracovat se západem? Nebo jste si nevšiml, kam se dostaly výrobci čínských telefonů, než je americká vláda stopnula?

Nadáváte jen na čínskou vládu, nebo na Číňany obecně?

Pokud se mi něco líbí a jde o ukázku dobré inženýrské práce, je mi celkem jedno, kdo a kde to vymyslel a vyrobil. Hodnotím pouze, jak je to udělané.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.