Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínské lockdowny značně omezují výrobu notebooků

5.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Čínské lockdowny značně omezují výrobu notebooků
Dříve Šen-čen a potom i Šanghaj. Čína si zavedla politiku, v níž uplatňuje velice přísná omezení v oblastech, kde se začíná šířit Covid-19. To v posledních týdnech znamená i lockdowny důležitých průmyslových uzlů.
Aktuálně se přitom rozšiřují sama omezení namířená proti šíření Covidu-19, a to do oblastí sousedících se Šanghají, což bude mít své dopady, jak uvádí tchaj-wanský list Commercial Times. Ty se mají týkat z našeho pohledu především výroby notebooků a pak také televizorů či telefonů iPhone. Konkrétně je to Kchun-šan nacházející se blízko Šanghaje, kde byla nově zavedena omezení pohybu lidí, což znamená, že mnozí z nich se ani nedostanou do práce a z domova toho moc nevyrobí. 
 
 
Kchun-šan je přitom důležitá základna třech velkých výrobců počítačů, kteří pracují pro řadu dalších firem. Vedle nich tam najdeme také AU Optronics, velice významného výrobce zobrazovacích panelů nebo také firmu Nanya vyrábějící paměti, ale její význam je vedle gigantů jako Samsung, SK hynix a Micron jen malý. 
 
Pokud jde ale o notebooky, pak v Kchun-šanu mají své provozy firmy Compal, Pegatron a Wistron, které běžnému spotřebiteli asi nejsou moc známy. Jenomže takový Compal vyrábí či vyráběl notebooky pro firmy Apple, Acer, Lenovo, Dell, Toshiba, HP i Fujitsu, Pegatron slouží především Asusu a dále vyrábí i pro Apple, Lenovo či Microsoft a Wistron odštěpený od Aceru vyrábí také pro Lenovo, HP, Dell a Xiaomi. 
 
Zatím nelze říci, jaké dopady budou nová opatření mít, což bude pochopitelně záviset především na tom, kdy skončí. Zavedena byla 1. dubna, což bohužel nebyl apríl a uvolněna by mohla být již zítra, ale to se teprve ukáže. 
 
Nutno dodat, že Šen-čen byl "uzavřen" uprostřed března, přičemž vrchol v počtu nákaz dosáhl maxima už krátce předtím. V Šanghaji byla podobná opatření zavedena koncem března, přičemž tam křivka k vrcholu možná ještě nedospěla a Kchun-šan má za sebou z posledních týdnů už dvě malé vlnky a je zřejmě na úpatí třetí. Jde tu ovšem nanejvýš o stovky případů denně, které jsou odhaleny masivním testováním mezi miliony obyvatel, kvůli čemuž bylo do Šanghaje vysláno na deset tisíc zdravotníků a dva tisíce vojáků.