Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínský Hygon uvedl procesor C86-7490 s 64 jádry AMD Zen

21.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Čínský Hygon uvedl procesor C86-7490 s 64 jádry AMD Zen

V Číně existuje výrobce procesorů Hygon a jeho dvě joint venture se společnostmi AMD a GlobalFoundries. Na základě toho nyní vznikl 64jádrový procesor se stařičkými jádry AMD Zen. Přesto tu jsou i novinky.

V roce 2016 vznikly dva joint venture podniky mezi společností AMD a čínským Hygonem, přičemž do rovnice se nám plete i firma GlobalFoundries, která se stará o část výroby procesorů vznikající v rámci této spolupráce. Na základě toho se v Číně kompletují serverové procesory Dhyana architektury x86, které vychází z dnes už notně zastaralé architektury AMD Zen (1. generace). Výrobce na nich provedl několik modifikací, díky čemuž obchází limity výchozí architektury. Nejnovější CPU Hygon C86-7490 má totiž rovnou 64 jader (a podporu pro 128 vláken), zatímco EPYCy na 1. generaci Zenu končily u 32jádrových variant. Procesor se skládá ze 4 CCD, kde každé má 16 jader, dále tu najdeme 2 IOD, přičemž Hygonu se povedlo předělat procesor dokonce tak, že podporuje operační paměti DDR5, a to ve 12kanálovém přístupu.
 
 
Určen je pak pro rozměrný Socket SP5. V nabídce je také procesor C86-7390 a jejich čínské ceny byly stanoveny v rozsahu 35-42 tisíc čínských juanů, což v kurzovém přepočtu odpovídá 112 až 134 tisíc Kč. Jaké jsou frekvence těchto čipů, velikosti cache a další detaily včetně spotřeby, to bohužel nevíme.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.